ZLATNI PADOBRAN, PUŠTANJE SPINOVA I PROBNIH BALONA ZAČINJENO NOVIM IZBORNIM ZAKONOM

ZLATNI PADOBRAN, PUŠTANJE SPINOVA I PROBNIH BALONA ZAČINJENO NOVIM IZBORNIM ZAKONOM

U posljednje vrijeme mediji pršte od spinova i puštanja probnih balona o vremenu održavanja parlamentarnih izbora i utjecaju izmjena Izbornog zakona na njih. Ništa neobično i neuobičajeno, sve to spada u političku strategiju, utjecaj na biračko tijelo, ono što slijedi je plašenje birača što će se dogoditi ako HDZ izgubi izbore, a dogoditi se neće ništa osim što će se jedna osoba u Hrvatskoj slatko smijati i uživati, a to je Zoran Milanović

Hrvatski glasnik pisao je u analizi kako bi se mogao odvijati scenarij parlamentarnih izbora u tekstu pod naslovom: Pobjednik idućih parlamentarnih izbora lako bi mogao biti Zoran Milanović.

Zašto je ova analiza bitna i zašto pobija sve spinove i sve probne balone?

U zadnjih mjesec dana imali smo nekoliko izbora, jedne za Gradsko vijeće u Varaždinu, nekoliko općinskih i nekoliko za Gradske četvrti Kotareve kao jučer u Vinkovcima i Trogiru. Zajedničko svim tim izborima je loš rezultat HDZ-a svuda osim u njihovoj utvrdi na istoku, Vinkovcima iako ni tamo nije na nivou izborima prije četiri godine. Pitanje uzroka loših rezultata, ponegdje kao na Kotarskim izborima u Trogiru općeg potopa, potopa u gradu gdje je HDZ bio stalno na vlasti do 2017 godine. Treba li zvoniti zvono na uzbunu u HDZ-u- Treba i to glasno.

Sljedeći parlamentarni izbori neće se održati prije izbora za Europski parlament, točnije održat će se u krajnjem mogućem datumu shodno Ustavu, a to znači da će sadašnji saziv Sabora odraditi svoj mandat do zadnjeg dana i tu dolazimo do priče o Zlatnom padobranu.

U Hrvatskoj imamo četiri ankete o političkim preferencijama birača, tri koje su u okvirima plus minus 1 % i jednu koja odskače za 5 do 6 %. Ili su tri ankete točne ili samo jedna, a na tu jednu HDZ polaže matematiku zanemarujući neke bitne činjenice. Najvažnija činjenica je da se neće ponoviti izbori 2020 jer nema Korone i postoje alternativa i na desnom i pogotovo na lijevom spektru u vidu izgledne koalicije SDP-a i Možemo. U tri ankete kumulativni zbroj te koalicije veći je od rezultata HDZ-a, a to može rezultirati jeftinijim sljedećim mandatima i gubitak mandata ostvarenih zahvaljujući D’Hondtu.

Izmjene Izbornog zakona korekcijom granica samo prividno ide na ruku HDZ-u, a tome svjedoči i zadovoljstvo u redovima SDP-a gdje matematičar Bauk izražava zadovoljstvo s onim što je iscurilo u javnost. Kao referentnu izmjenu uzmimo 4 IJ gdje u nju ulazi Koprivnica, utvrda SDP-a koji u kumulativnom zbroju s rezultatima iz Virovitičko podravske i Osječko baranjske županije može postati relativni pobjednik i preokrenuti tijek izbora jer će pokupiti vrhnje, odnosno zahvaljujući D’Hondtu podebljati rezultat i time ostvariti povijesni rezultat. HDZ taj gubitak mora nadoknaditi u ostalim izbornim jedinicama što će biti u domenu nemoguće misije.

Tu dolazimo do razloga zašto će Sabor odraditi mandat do zadnjeg dana, odnosno do 22 srpnja i zašto će izbori za Europski parlament biti prije parlamentarnih i zašto će Plenković nositi listu HDZ-a, odnosno uzeti Zlatni padobran. Neosporno je da Plenkovića zanima pozicija u vlasti EK, a da bi do nje došao mora biti predložen od svoje Vlade, odrađivanjem saborskih mandata i kontrole većine to mu postaje jedini način i tu treba vremena, naravno to vrijeme ovisi o Milanoviću i koliko dugo će trebati da se ustroji novi Sabor i odredi mandatar, a za pretpostaviti je da će se Europska vlada formirati u tom roku i da će Plenković uspjeti ostvariti svoje ambicije.