Božinović potvrdio: Odluka o ukidanju epidemije idući tjedan

Božinović potvrdio: Odluka o ukidanju epidemije idući tjedan

Hrvatska je postala jedna od najčvršćih točaka zaustavljanja ilegalnih migracija koje neće stati u sljedećem razdoblju, rekao je u subotu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na skupu Paneuropske unije.


Ministar i potpredsjednik Vlade RH Božinović rekao je kako će odluku o proglašenju kraja epidemiji  i ukidanja mjera u Hrvatskoj donijeti idući tjedan. 

Svjestska zdravstvena organizacija  u petak je objavila kako koronavirus “više nije izvanredna globalna zdravstvena opasnost” te da treba “okončati proglašenje izvanrednog stanja za javno zdravlje”.

Božinović je sudjelovao na okruglom stolu Paneuropske unije povodom 10. godišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji 1. srpnja ove godine. Riječ je o organizaciji osnovanoj 1923. godine manifestom “Paneuropa” plemića Richarda von Coudenhove-Kalergija u kojem je on izrazio ideju ujedinjene Europe.

Ministar je na skupu, između ostalog, govorio o uspjesima hrvatskog članstva u EU-u, prednostima pridruživanja šengenskom prostoru i eurozoni, izgradnji Pelješkog mosta, Hrvatskoj kao energetskom čvorištu i situaciji u susjedstvu.

Naglasio je kako Hrvatska danas kao članica šengenskog prostora ima veliku odgovornost radi sebe, ali i EU-a, jer pokriva najdulju vanjsku granicu saveza.

“Kao što vidimo iz medija na dnevnoj bazi, migracijski pritisak na Europu nije prestao, niti neće, a Hrvatska se ulaskom u šengensku zonu pokazala jednom od najčvršćih točaka zaustavljanja ilegalnih migracija te je pokazala da „jedna manja država s velikim izazovom pred sobom može stvarati i davati osjećaj sigurnosti ostatku Europe”, rekao je ministar., doznaje dnevnik.hr