Stručnjakinja za računovodstvo i financije o poreznom rasterećenju: Ne veselite se previše…

Stručnjakinja za računovodstvo i financije o poreznom rasterećenju: Ne veselite se previše…

Naš novi ministar financija najavljuje novo rasterećenje plaća. Model rasterećenja je zamišljen kroz ukidanje prireza i dodatnim stopama poreza na dohodak. Na taj način bi bruto primanja bila pod manjim opterećenjem. Tako bi plaće trebale rasti svima, a najviše će ovaj rast osjetiti oni koji spadaju u niže kategorije primanja.

S obzirom na to da bi ovo rasterećenje bili u primjeni tek od 1. siječnja 2024. godine bit će zanimljivo vidjeti što nam donose nove promjene. No, ipak ne veselite se previše jer nije naša država toliko nagradila zaposlene da bi ovom mjerom podigli svoj standard. Govorimo tek o iznosu dva ili tri ručka.

Govorimo i o novom projektu Fiskalizacije 2.0. – u kojem će svaka roba i usluga koja će se fakturirati biti zabilježena kroz sustav porezne uprave.

Područja koja se planiraju obuhvatiti ovim projektom je prijava bezgotovinskih računa Poreznoj upravi koji se izdaju prema tijelima državne uprave, zatim implementacija bezgotovinskih plaćanja putem eRačuna u segmentu B2B i uspostava besplatne aplikacije za izdavanje eRačuna koja će biti omogućena malim poreznim obveznicima.

Time bi računovodstveni servisi imali nove zadatke – ali i manje obrazaca. Koristi za poduzetnike, pak, svode se na smanjenje troškova te na administrativno rasterećenje. Tako više neće morati ručno prepisivati podatke s računa već će ih u računovodstvene programe učitavati jednim klikom. Tako smanjujete operativni trošak, pogreške u radu te rasterećuje administrativno poslovanje.

S obzirom na to da sudjelujem u radnoj skupini porezne uprave kao predstavnica Udruge računovođa pri HGK, na vrijeme ću vas informirati o najavljenim promjenama koje će nastajati u poslovanju poduzetnika. Stoga budite informirati da nećete biti opterećeni obvezom kupnje novog softvera – a to je za sada najvažnija informacija iz cijelog ovog projekta koji tek dolazi u upotrebu.