FOTO / Obilježena 28. obljetnica VRA ” Bljesak” u Okučanima…

FOTO / Obilježena 28. obljetnica VRA ” Bljesak” u Okučanima…

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ u Okučanima.

Predsjednik Republike s izaslanstvom položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomen obilježja „Kristalna kocka vedrine“ na Trgu dr. Franje Tuđmana. Nakon polaganja vijenaca, pročitana su imena branitelja poginulih u VRO „Bljesak“, njih 51, te povjesnica VRO „Bljesak“. Molitvu za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Pri polaganju vijenca u izaslanstvu Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske bili su načelnik Glavnog načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Turkalj, načelnik Stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Marinko Galović, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Ivan Miloš te savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina i časnik za operativnu potporu Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika brigadir Ivica Kranjčević, piše Ured PRH.

Medved čestitao

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved čestitao je 28. obljetnicu pobjedničke vojno-redarstvene operacije Bljesak, u kojoj su združene snage Hrvatske vojske i policije pokazale svu svoju moć.

U toj vrhunski planiranoj i izvedenoj operaciji hrvatske snage su u manje od 32 sata oslobodile oko 500 četvornih kilometara okupiranog hrvatskog teritorija, čime je omogućen povratak prognanika u zapadnu Slavoniju.

Slaveći našu pobjedu, posebno se prisjećamo 51 hrvatskog branitelja čiji je život zaustavljen u Bljesku, kao i svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja – njihovom krvlju plaćena je naša sloboda.

Njihova žrtva ugrađena je u temelje hrvatske države, a njihovo domoljublje trajno je nadahnuće svima nama i uzor budućim generacijama. Vječna im slava i hvala!

Hvala svima vama koji ste branili i oslobađali našu domovinu od velikosrpke agresije. Bez vaše spremnosti na žrtvu ne bi bilo ni naše samostalne države – to hrvatski narod nikada neće zaboraviti.

Ponosni na našu povijesnu ulogu u stvaranju hrvatske države, izvjesimo zastave u sjećanje na veličanstvenu pobjedu u Bljesku i u spomen svima koji su svojom žrtvom pridonijeli slobodi koju imamo.

Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska!, stoji u Medvedovoj čestitki.

Banožićeva čestitka

Ministar obrane Mario Banožić uputio je u ponedjeljak 1. svibnja 2023. godine čestitku hrvatskim braniteljima i hrvatskim građanima povodom obilježavanja 28. obljetnice VRO Bljesak.

“Poštovane obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja,
poštovani hrvatski branitelji i sudionici vojno-redarstvene operacije Bljesak,
poštovani pripadnici Hrvatske vojske,
drage građanke i građani,

iako danas s ponosom obilježavamo dvadeset i osmu obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, s velikom tugom prisjećamo se svih naših vojnika i redarstvenika koji su položili svoj život za ideju o samostalnoj i suverenoj hrvatskoj državi.

Prvog svibnja te povijesne 1995. godine, hrvatski branitelji i hrvatsko vodstvo na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, pokazali su cijelome svijetu kako hoćemo i možemo postati samostalna, suverena i moderna država: hvala, poštovani sudionici VRO Bljesak na miru koji ste nam poklonili i na duhu zajedništva iz kojeg motivaciju crpimo i danas!

Ostavština hrvatskih branitelja temelj je na kojem gradimo i jačamo modernu Hrvatsku vojsku koja pripada hrvatskom narodu i čini neodvojiv dio naše tradicije i nacionalnog identiteta.

Na temeljima povijesnih iskustava iz Domovinskog rata, a ponosni na činjenicu kako imamo snažnu tradiciju obrambene vojske, u nadolazećem razdoblju provest ćemo značajne i povijesne projekte modernizacije Hrvatske vojske.

Stvorili smo vojsku na čast i ponos naših branitelja, vojsku čiji temelji pripadaju hrabroj hrvatskoj mladosti koja je ratnih devedesetih cijeli svoj potencijal usmjerila za dobrobit današnjih generacija.

Još jednom, veliko im hvala za jednu i jedinu nam domovinu Hrvatsku!”

U VRO Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.