Čovjek koji nije spavao 11 dana sa svijetom podijelio jezivo iskustvo: ‘Bez sna dobijete pristup svom drugom mozgu‘

Čovjek koji nije spavao 11 dana sa svijetom podijelio jezivo iskustvo: ‘Bez sna dobijete pristup svom drugom mozgu‘

Tony Wright, čovjek iz Cornwalla u Ujedinjenom Kraljevstvu 2007. je pokušao postaviti novi svjetski rekord u nespavanju. Uspio je on tada bez sna izdržati čak 266 sati, prenosi N1.

Objasnio je zbog čega je odlučio to napraviti i kako se nedostatak sna manifestirao na njegovo tijelo.

“U osnovi, izgladnjujete racionalni um, egoistični um sna, a baterija mu je pri kraju”, rekao je Wright i dodao da to nije dobro i da se tijekom tog razdoblja osjećao umorno.

“Ako pređete tu fazu umora, sposobnost uma da ostane racionalan i razborit također se počinje kvariti. I tada možete početi dobivati pristup drugoj strani mozga, svom drugom ‘ja‘”, tvrdi Wright.

Dodao je i da je u razgovorima s drugima shvatio da umorni čovjek ima pristup svojoj emotivnijoj, mekšoj strani. Tvrdi da ga je na trenutke hvatao ekstreman umor, dok je ostatak vremena osjećao odmornost. 

Iako je Wright htio oboriti rekord, Guinnessova knjiga rekorda više ne vodi evidenciju o neprospavanim satima zbog zdravstvenih rizika povezanih s nedostatkom sna.

“Godine 1997. prestali smo pratiti rekord najduljeg vremena bez sna. Tadašnji rekorder bio je Robert McDonald, koji je 1986. proveo 453 sata 40 minuta (18 dana 21 sat 40 minuta) bez spavanja. Iako više ne pratimo rekord zbog inherentnih opasnosti povezanih s deprivacijom sna, možemo reći da nije poznato da je itko oborio rekord McDonalda”, objasnili su glasnogovornici Guinnessove knjige rekorda u članku objavljenom prije nekoliko mjeseci.