Jeziva tišina nadvila se nad istokom Ukrajine, a to znači samo jedno – akcija počinje!

Jeziva tišina nadvila se nad istokom Ukrajine, a to znači samo jedno – akcija počinje!

I Rusija oklijeva govoriti o ukrajinskom zamahu, možda zato da ne bi dodatno poljuljala slabašan moral svojih trupa

Kilometri praznih polja na kojima biste očekivali gomilanje oružja. Tragovi tenkova koji dolaze niotkuda i isto tamo završavaju. Artiljerijski dvoboji koji se u ritmičnim ponavljanjima čuju iz daljine.

Ova tišina postaje znakovita. Ukrajina se svojski potrudila da prikrije početak strateški ključne protuofenzive. Baš poput brzog i pametnog proboja kod Izjuma i Harkiva u kasno ljeto prošle godine, o uspjehu možemo doznati tek onda kad je postignut.

Ukrajinska zamjenica Ministra obrane, Hanna Maliar, kazala je prošli tjedan da protuofenziva neće biti najavljena, piše CNN.

I Rusija oklijeva govoriti o ukrajinskom zamahu, možda zato da ne bi dodatno poljuljala slabašan moral svojih trupa. U nedjelju je američki Institut za proučavanje rata izvijestio o komentarima ruskih vojnih blogera koji kažu kako su ukrajinske snage prešle rijeku Dnjepar nedaleko Hersona – doduše tek u malim brojevima, ali zato na mjestima gdje bi Moskva radije mislila da ih nema.

Nije posve jasno koliko su održivi ti ukrajinski upadi, niti kako se uklapaju u širi plan Ukrajine. Ukrajinsko zapovjedništvo na jugu nije puno reklo, ali je pozvalo na strpljenje. Njihova glasnogovornica Natalia Humeniuk je rekla: ‘Uvjeti ove vojne operacije zahtijevaju šutnju sve dok na bude dovoljno sigurno za našu vojsku.‘

U posljednjih desetak dana Ukrajina je zamjetno tiha u pogledu čitave Zaporiške oblasti gdje se protuofenziva uglavnom očekuje. Jedino ondje njihova vojska može odvojiti okupiran poluotok Krim od okupiranog teritorija istočne Ukrajine i ruskog tla.

S obzirom na šutnju s ukrajinske strane, ruski vojni blogeri obično su bili ti koji su prvi davali određene informacije o ukrajinskim manevrima tijekom prošlih ofenziva. Kopani, Marfopil, Kamjanske, Polohi – ruski blogeri kažu da su to mjesta preko kojih bi Ukrajinci mogli krenuti naprijed. Dokazi za te tvrdnje su frustrirajuće nejasni, a blogeri po tom pitanju imaju loše rezultate.

Ruska avijacija također pokušava udariti tamo gdje misli da ima ukrajinskih ciljeva. U gradu Orihivu, oko 65 km jugoistočno od Zaporižja, uočeno je opetovano bombardiranje svega što bi moglo izgledati kao mjesto okupljanja vojske poput sportskih klubova i poljoprivrednih skladišta. Malo mjesto Vuhledar dalje na istoku, odakle bi Ukrajinci mogli krenuti u proboj na jug, teško je granatiran u posljednjih 48 sati.

Žestoka paljba ruske strane po svemu i svačemu, sugerira da nadolazeći tjedni donose visoke uloge. To je bitka za koju Moskva već šest mjeseci zna da se približava.

Rusi su imali dovoljno vremena za pripremu. I sâm ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je tjedan posjetio to područje i susreo se s vođom zračnih snaga Mihajlom Teplinskim, čiji će padobranci biti u špici obrane. Izgradili su mrežu rovova i obrambenih linija koje će, izgledno je, Ukrajinci ili pregaziti ili zaobići., piše jutarnji list