Blok umirovljeničkih stranka: Jednima se vraća 10%, kada će drugima 50%???

Blok umirovljeničkih stranka: Jednima se vraća 10%, kada će drugima 50%???

Politička platforma “Umirovljenici zajedno oglasila se priopćenjem o  prijedlogu Zakona o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, priopćenje prenosimo u cijelosti;

“Saborska rasprava o prijedlogu Zakona o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, s konačnim prijedlogom Zakona koja se odvijala u Hrvatskom saboru je do kraja razotkrila cijeli niz zastupnika. Mnogi su raspravu, dobrim dijelom i radi nepoznavanja problematike, uz već  klasičan izostanak bilo kakvih argumenata iskoristili za žestoka ideološka razračunavanja ili nametanja populističke i demagoške priče o njihovoj „velikoj brizi“ za umirovljenike.

Bilo je to još jedno pljuvanje, vrijeđanje i omalovažavanje pojedinih skupina umirovljenika ovisno o tome kojoj skupini pripadaju od njih 14 po posebnim propisima kojima su prije 13 godina odlukom Hrvatskog sabora sve mirovine iznad 3500 kuna smanjene za 10%. Neki saborski zastupnici zbog svog ideološkog, svjetonazorskog, intelektualnog, itd. određenja, statusa ili jednostavno kazano limita se naprosto nisu u stanju izdići ili izaći izvan uskog okvira ispraznih i emocijama nabijenih rasprava o „četnicima i partizanima“….

Navedenom izmjenom Zakona će biti obuhvaćeno nešto manje od 100 tisuća umirovljenika od kojih su dvije trećine branitelji iz Domovinskog rata. UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma podržava ovu izmjenu Zakona uz opasku da je to već davno prije trebalo uraditi, no kako mnogi kažu, bolje ikada nego nikada. Tek nekoliko zastupnika se u raspravi na trenutak dotaklo pravog problema dočim je Silvano Hrelja, nezavisni zastupnik umirovljenika, kroz svoju raspravu u ime kluba, kasnije i kroz pojedinačnu, odlično razložio cijeli problem i jakom argumentacijom zaokružio točku dnevnog reda uvodeći je u  kontekst sveukupne umirovljeničke problematike.

Prava je šteta obzirom na limitirano vrijeme za izlaganje što argumentiranu raspravu zastupnika Hrelje nitko od drugih zastupnika nije pratio na odgovarajući način kako bi mu sa replikama otvorio dodatno vrijeme za detaljnija pojašnjenja pojedinih navoda. Dobro je i od države odgovorno da se uzetih 10% vraća onima kojima je uzeto, no to sada otvara prostor i za potpuno legitimno pravo preostalim umirovljenicima da zatraže svojih ne 10 već 50% koliko su mirovine pale od početka 90-ih kada su bile cca 75% prosječne plaće. 

Kako su od početka 90-ih mirovine do danas u odnosu na prosječnu plaću prepolovljene odnosno pale na cca 36% prosječne plaće jasno je da nešto žurno treba mijenjati. To sasvim sigurno nije rješenje kroz linearno povećanje mirovina što je u svom obraćanju naglasio Silvano Hrelja, ali isto tako već više puta i UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma u svojim javnim obraćanjima. 

Paketi pomoći koje je Vlada u više navrata dijelila umirovljenicima na način da oni sa najnižim mirovinama dobiju najviše je na dobrom tragu prema pravednom rješenju koje se bazira na nominalnom a ne linearnom povećanju mirovina. “, navodi se u priopćenju.