Banožić otkrio gdje je zapelo s američkim Bradleyima: To nam je najbitnije; Milanoviću poručio da laže

Banožić otkrio gdje je zapelo s američkim Bradleyima: To nam je najbitnije; Milanoviću poručio da laže

Ministar obrane Mario Banožić obratio se novinarima nakon sjednice Vlade gdje se osvrnuo na priopćenje iz Ureda predsjednika u kojem stoji da su iz vlade lažno optužili vrh vojske u Godišnjem izvješću za 2021. godinu.

Banožić kaže da predsjednik Zoran Milanović laže.

“U izvješću, koje je otvorenog karaktera, stoji sve što se događalo u 2020 i 2021. i nema se tu što frizirati ili lagati. Stanje koje se odnosi na materijalno-tehničke resurse nije u ovom izvješću jer se takvi podaci ne iznose s obzirom na okruženje u kojem živimo. To je uvijek bilo takvo. Sve je provjerljivo jednostavnim control c – control past”, rekao je ministar.

Dodao je da sigurnost vojske nije ugrožena. “Ne znam zašto predsjednik uporno želi prikazati da je ugrožena. Radimo na poboljšanju vojske, a to njemu očito smeta. Pogotovo kad se vidi da u svom mandatu nije ništa napravio za vojsku”, napomenuo je.

Upitan je što je s dva od četiri američka Black Hawka koji su prizemljeni. “To nisu podaci za javnost. Na dva helikoptera su primijećeni određeni indikatori koji mogu upućivati na problem, s obzirom da su u garantnom roku, to je odmah prijavljeno kako ne bi bilo kasnijih problema. Unutar jamstvenog roka želimo otkloniti potencijalni problem”, rekao je.

Na pitanje kada će hrvatski helikopteri ići put Ukrajine rekao je kako je u Odesi na “svom lošem engleskom rekao da je vlada donijela nekoliko odluka”. “među njima jesu helikopteri i oni će biti isporučeni Ukrajini. Kada? Nisam rekao kada”, dodao je.

Što se oklopnih vozila Bradleya tiče, ministar kaže da intenzivno razgovaraju s američkom stranom. “Ostao je dio pregovora koji se odnosi između američke tvrtke i Đure Đakovića. Prvih pet Bradlya su nam potrebni za naše vježbe, a završili su u Đ. Đakoviću kako bismo ispunili svoj cilj, a to je srednja pješačka brigada od 67 Bradley vozila plus 37 vozila Patria. Plan nije ugrožen, najbitnije je nam je ovih pet vozila”, rekao je Banožić napominjući da su uštedjeli milijune u tom poslu.

“Bitno je da su se napokon za HV pokrenuli procesi. Završavamo dokument da se ovo što ja radim ne dogodi nekome tko će doći nakon meni. Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem jasno razumije opremu i potrebe”, tvrdi.

Rekao kako predsjednik politizira vojsku, a ne zna kako sustav funkcionira. “HV-u nije u interesu da sam ja svaki dan na naslovnicama, što on čini. Dok god se tako ponaša ja ne pojavljujem se na događanjima s njim. Ne želim da mu Mario Banožić bude izgovor za njegovo ponašanje. Ono što mogu jest sjesti s načelnikom glavnog stožera i raditi u tišini. On s ovim performansima je samo da bi pokazao neku svoju veličinu”, rekao je ministar.

Upitan je za vojne brodove u Brodosplitu koji su potpisani još 2014. “Ja se nikada s Tomislavom Debeljakom nisam sastao izvan služenih sastanaka. ne pada mi se na pamet nalaziti s nekim , a da DORH to ne zna. Mi želimo dobiti napokon jasan odgovor od Brodosplita mogu li oni to završiti ili ne. Trebam samo jasan odgovor”, napomenuo je dodajući da su ti brodovi vlasništvo Hrvatske i ne boji se da će biti prodani.

Nije htio odgovoriti na pitanje je li se javio za APN-ov kredit, piše N1.