Mjera roditelj odgojitelj pred Ustavnim sudom

Mjera roditelj odgojitelj pred Ustavnim sudom

Predstavnici udruge “U ime obitelji” podnijeli su ustavnu tužbu i zahtjev za ocjenu zakonitosti i ustavnosti protiv presude Visokog upravnog suda za mjeru roditelj odgojitelj. Naime, prije malo manje od dva mjeseca taj je sud odlučio da je gradska odluka o smanjivanju novčane pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu zakonita.

– Visoki upravni sud nekritički je podlegao ideološkim i političkim pritiscima gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Tomaševićem. (…) Drastično smanjenje novčane naknade roditeljima odgojiteljima, kao i skraćivanje trajanja same mjere, u svojoj ukupnosti predstavljaju kršenje njihovih ustavnih i zakonskih prava, izjavio je odvjetnik Karlo Novosel na konferenciji za novinare pred Ustavnim sudom.

– Isti dan kad je Visoki upravni sud objavio svoju odluku, dogradonačelnica Dolenec objavila je da će ove godine nedostajati više tisuća mjesta u vrtićima, naglasila je Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

Udruga poručuje da je gradska vlast grubo izigrala 5800 roditelja, povjerenje građana u pravnu sigurnost i svoja predizborna obećanja, a Visoki upravni sud je “očito podlegao političkom i ideološkom pritisku”, piše vijesti.hrt.hr.

“Deset dječjih vrtića odlazilo na mjeru roditelj odgojitelj”

– Kojim pritiscima? Koje mi imamo alate, instrumente da vršimo pritisak na bilo koji sud? Recite mi jedan. Mislim to je smiješno, odgovorio je na prozivke gradonačelnik Tomislav Tomašević. Ponovio je da je “10 dječjih vrtića odlazilo na mjeru roditelj odgojitelj godišnje”.

Tomašević je bio na polaganju kamena temeljca za izgradnju Dječjeg vrtića Sesvetski Kraljevec, vrijednog gotovo 8 milijuna eura. U njemu će biti mjesta za 265 djece u 14 vrtićkih skupina. Kazao je kako tog vrtića ne bi bilo da “se išlo dalje s mjerom roditelj odgojitelj”. U vrtiću će raditi 50 zaposlenika, rekao je Tomašević istaknuvši da Gradska uprava, osim ulaganja u infrastrukturu, planira i materijalna povećanja zaposlenima u predškolskom obrazovanju.

– To će biti jedan od najvećih gradskih vrtića u Zagrebu, istaknuo je Tomašević podsjetivši da se izgradnji tov vrtića govori već 20 godina. Izgradnju će većinski financirati Grad Zagreb, dok će iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost povući 25 posto europskih sredstava. Tomašević je kazao kako je to izgradnja petog vrtića u njihovom mandatu te dodao kako se očekuje završetak radova na četiri vrtića do kraja 2023.

Kronologija

Podsjetimo, udruge su prvi put zatražile zaštitu suda na odluku grada po kojoj su se već u svibnju primanja za roditelje odgojitelje trebala biti drastično smanjena – sa 65% bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu na tisuću kuna te da je primaju do sedme, a ne do 15. godine djeteta. Visoki upravni sud u srpnju je to odgodio s objašnjenjem da korisnicima treba više vremena za prilagodbu te da im treba osigurati kompenzacijske mjere.

Gradska skupština zatim je u rujnu donijela odluku prema kojoj bi smanjenje naknade počelo od 1. travnja 2023., kad bi se naknada smanjila sa 65% prosječne bruto plaće u gospodarstvu u Zagrebu na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj, koja iznosi 553 eura, a od 1. srpnja na 50% minimalne plaće. Visoki upravni sud odlučio je da je odluka Grada Zagreba zakonita, piše vijesti.hrt.hr.