Psihijatar o ženi koja je mrtvu bebu ostavila u snijegu pored ceste: To je jako teško djelo. Zaista ne znamo što se događalo u njezinoj glavi

Psihijatar o ženi koja je mrtvu bebu ostavila u snijegu pored ceste: To je jako teško djelo. Zaista ne znamo što se događalo u njezinoj glavi

Krapinsko-zagorska policija rasplela je detalje užasa u mjestu Hlevnica, nedaleko od Đurmanca. Tamo je krajem siječnja uz cestu pronađeno mrtvo novorođenče. Policija je obavila više od stotinu obavijesnih razgovora, a osumnjičena je 28-godišnja Hrvatica iz obližnjeg mjesta.

28-godišnjakinja se nalazi na slobodi. Policija je protiv nje podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Povrede mira pokojnika Općinskom državnom odvjetništvu u Zlataru. Prijeti joj dvije godine zatvora.

No ono što brine – ona se nije sama predala. U kakvom stanju mora biti čovjek da ostavi tek rođeno dijete u snijegu reporteru Dnevnika Nove TV Domagoju Mikiću otkrio je psihijatar Oliver Ojdanić.

“U pitanju je porodilja. Ne znamo je li postojao nekakav prethodni psihički poremećaj ili je on nastupio nakon samog poroda. O tome što se zapravo dogodilo ne znamo, možemo samo nagađati”, rekao je Ojdanić.

“Ako je u pitanju psihička bolest, onda je to definitivno osoba s psihičkim poteškoćama. U slučaju da nema psihičkih poteškoća, onda bi se moglo govoriti o nekakvoj psihopatologiji promjene osobnosti koja bi mogla dovesti do takvog nečega”, dodao je.

“To je jako teško djelo, onaj tko nije u struci rekao bi da je to zla osoba, ali o tome izvan struke nećemo govoriti”, istaknuo je Ojdanić.

28-godišnjakinja se nije sama prijavila policiji, njoj je policija pokucala na vrata.

“Zaista ne znamo što se događalo u njezinoj glavi. Pretpostavljam da je došlo do nekakvog psihičkog poremećaja, ali nezgodno je odgovarati na takva pitanja”, navodi i dodaje kako nije nemoguće da se takvi događaji i zaborave, odnosno potisnu u sebe.

“Ako je postojao neki psihički poremećaj, moguće je i to. Definitivno će uslijediti nekakvo vještačenje koje će dati odgovor na pitanje u kakvom je stanju bila porodilja prilikom toga što je napravila”, rekao je Ojdanić. Dodaje da se ovakvi događaji jako teško mogu prevenirati.

“Makar je poznato da nakon poroda određene osobe mogu imati poteškoće iz psihičke sfere”, zaključio je Ojdanić, piše dnevnik.hr.