Kakva je to poruka pape Franje: Na čelo “Crkve u Hrvata” zasjeo žestoki protivnik Međugorja

Kakva je to poruka pape Franje: Na čelo “Crkve u Hrvata” zasjeo žestoki protivnik Međugorja

Danas, 15. travnja 2023. papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe kardinala Bozanića. Time je zagrebački nadbiskup postao mons. Dražen Kutleša, piše Zagrebačka nadbiskupija.

Dražena Kutlešu je zaredio, između ostalih, mostarski biskup Ratko Perić inače veliki protivnik priznanja ukazanja u Međugorju. U veljači 2017. godine Perić se oglasio priopćenjem u kojem jasno iznosi stavove o Međugorju.

“Stajalište ovog Ordinarijata kroz sve ovo vrijeme bilo je jasno i odlučno: nije riječ o vjerodostojnim ukazanjima Blažene Djevice Marije. Iako je ponekad bilo govora o tome da bi se ukazanja mogla smatrati istinitima, a potom je nadošla “nadogradnja” drugih, ponajviše nereligioznih elemenata, ovaj je Ordinarijat promicao istinu i s obzirom na te prve dane. Nakon što su presnimljene i prepisane audiokasete koje sadržavaju razgovore pastoralnog osoblja u župnom uredu u Međugorju, u prvih tjedan dana, s dječacima i djevojčicama koji su tvrdili da im se ukazala Gospa, s uvjerenjem i odgovornošću iznosimo razloge i zaključke o nevjerodostojnosti navodnih ukazanja. A ako se prava Gospa, Isusova Majka, nije ukazala – kao što nije – onda su sve to samozvani vidioci, tobožnje poruke, tzv. vidljivi znak i navodne tajne.”

Kutleša je priredio monografiju “Ogledalo Pravde – Biskupski ordinarijat Mostar o navodnim ukazanjima i porukama u Međugorju”, izdanu u Mostaru, 2001. godine. Osim formalno-pravne veze i suradnje na pitanju Međugorja, Kutleša je početkom dvijetisućitih radio s Perićem kako bi neposlušne hercegovačke franjevce doveli u red. Naime, Perić je tražio od devetorice franjevaca da predaju župe na upravljanje biskupiji nakon što su izbačeni iz franjevačkog reda, ali oni su se tome usprotivili. Hercegovački narod im je dao podršku i Perić se našao u teškoj situaciji.

Rješavanje gordijskog čvora u Grudama gdje su trojica franjevaca odbila poslušnost Perić je povjerio, između ostalih, i Kutleši, pisao je Ekspress.