Papa Franjo o egzorcizmima i opsjednućima: ‘Sotoni sigurno idem na živce’

Papa Franjo o egzorcizmima i opsjednućima: ‘Sotoni sigurno idem na živce’

Sotona uvijek nastoji napasti sve ljude i samu Crkvu. Najbolja pomoć je molitva i slijeđenje puta kojeg je pokazao Isus, govori papa, protiv kojih Sotona ne može ništa

U razgovoru sa talijanskim novinarom Fabiom Marchese Ragona, koji je zabilježen u njegovoj knjizi “Esorcisti contro Satana”, papa Franjo govori kako Sotona uvijek nastoji napasti sve i stvoriti razdor i neprijateljstvo, čak i u Crkvi. Knjiga je fokusirana na djelovanje Sotone, ispričanom kroz svjedočanstva zapaženijih egzorcista i žrtava demonskih opsjednuća koje su smogle hrabrosti da ispripovijedaju svoju priču. U intervjuu, papa je upitan za komentar na priču mlade redovnice, je li se direktno suočio sa slučajevima demonskog opsjednuća i može li Sotona napasti Vatikan ili čak papu piše Vatican News.

U svjedočanstvu redovnice navodi se kako je sam vrag o papi rekao: “Mrzim ga. Uvijek priča loše o meni. Jeste li vidjeli koliko mu problema stvaram?” Papa je rekao kako ne može komentirati slučaj, s obzirom da u njega nije bio direktno uključen, ali da je svakako moguće da zbog praćenja božje riječi, Sotoni “ide na živce”. Isto tako govori kako je zasigurno sretan kada zgriješi, jer traži ljudske pogreške, ali da nema šanse ukoliko se osoba moli.

Govorio je i kako se u vremenu kada je bio nadbiskup u Buenos Airesu suočio sa nekoliko osoba koje su tvrdile da ih je zaposjeo demon. Uputio ih je dvojici “specijaliziranih svećenika”, jedan od kojih je bio Nicolas Mihaljević, papin ispovjednik hrvatskog podrijetla. Samo kod dvoje ili troje ljudi se uistinu radilo o zaposjednuću, a kod ostalih je bila riječ o opsjedanju, kada vrag ne ulazi u ljudsko tijelo. Osobno nikad nije izvodio egzorcizme. Niti svećenici nisu imuni na napade, već su upravo oni koji imaju više odgovornosti prema Crkvi ili društvu, glavna meta. Čak se i sam Isus susreo s đavlom, a napao je i Šimuna Petra, prenosi Vecernji.

Osim toga, može ući u crkvu i nastojati urušiti jedinstvo i okrenuti ljude jedne protiv drugih. Upravo su podjele i napadi đavolje djelo. Najbolja pomoć za to je molitva i slijeđenje puta kojeg je pokazao Isus, govori papa, protiv kojih Sotona nema šanse. Objasnio je i kako postoje vrlo opasni demoni, a isto tako i “pristojni”, kako je i sam Isus govorio. Oni “pristoji” otvaraju vrata ovim strašnijima, koji ubijaju i muče ljude.