Mirela Čavajda dobit će nagradu Zagrepčanka godine

Mirela Čavajda dobit će nagradu Zagrepčanka godine

ODBOR za javna priznanja zagrebačke Gradske skupštine predložio je da se nagrada Zagrepčanka godine dodijeli Mireli Čavajdi. Čavajda je žena koja je svoju privatnu tragediju podijelila s javnosti kako bi se pokrenule promjene u hrvatskom zdravstvu.

Čavajdi je prekršeno zakonom zajamčeno pravo pa je morala otići u Sloveniju kako bi ostvarila svoje pravo na prekid trudnoće. Odluku o dodijeli priznanja Čavajdi Odbor je donio skoro jednoglasno, a još je treba potvrditi Gradska skupština.

Na sljedećoj sjednici ovog mjeseca donijet će se potvrda. Nagrada bi joj trebala biti uručena 31. svibnja na svečanoj sjednici Gradske skupštine povodom Dana grada Zagreba.

“Zagrepčanka godine dodjeljuje se građankama koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele afirmaciji žena u društvu i u javnosti, afirmaciji ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova te postigle prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu s gospodarstvenog, socijalnog, humanitarnog i drugog stajališta”, objavio je Grad Zagreb.

Nije mogla ostvariti prekid trudnoće u Hrvatskoj iako je fetus imao tumor na mozgu

Tijekom Čavajdine trudnoće je otkriveno da nosi fetus s ogromnim zloćudnim tumorom na mozgu, zbog čega su šanse za preživljavanjem bile male i šansa za normalan život djeteta nije postojala. Usprkos toj dijagnozi, bolnica Sveti duh Čavajdi nije omogućila da ostvari zakonsko pravo na prekid trudnoće.

Zdravstvena inspekcija je tada protiv KB-a Sveti duh pokrenula prekršajni postupak nakon što je nadzorom utvrđeno da je bolnica napravila propuste nepoštovanja odredbi Zakona o zaštiti prava pacijenata.

Slučaj Mirele Čavajde pokazao je što prolaze žene u sličnim situacijama i da je priziv savjesti problem u hrvatskom zdravstvu., doznaje index.hr