UN DIJETA UBRZAVA METABOLIZAM I KILOGRAMI ODLAZE SAMI: Dozvoljeni slatkiši i tjestenina, a traje 90 dana

UN DIJETA UBRZAVA METABOLIZAM I KILOGRAMI ODLAZE SAMI: Dozvoljeni slatkiši i tjestenina, a traje 90 dana

UN je trenutno jedna od najpopularnijih dijeta, a u nastavku vam donosimo jelovnik za prehrau koji ubrzava metabolizam i dovodi do gubitka velikog broja kilograma.

Mnogi nakon blagdana i opuštanja s hranom osjete pokoji kilogram viška, a nije rijetkost da poželimo taj višak skinuti uz pomoć neke popularne dijete.

Trenutno jedna od najtraženijih na Googleu je dijeta Ujedinjenih naroda koja traje 90 dana i ubrzava metabolizam zbog čega se izgubljeni kilogrami ne vraćaju. Ako izgubite više kilograma nego što ste planirali, dijetu možete prekinuti, no bitno je znati da u tom slučaju neće biti trajnog ubrzavanja metabolizma., piše story.hr

UN dijeta zasniva se na principu razdvajanja pojedinih skupina namirnica čija je namjera ubrzati metabolizam i pospješiti proces probave.

Kombiniranje hrane razdijeljeno je unutar četiri dana na sljedeći način:

prvi dan je proteinski dan
drugi dan je škrobni dan
treći dan je ugljikohidratni
četvrti dan je voćni dan

Taj redoslijed od četiri uzastopna dana se ponavlja tijekom držanja UN dijete, i ne smije se preskakati.

Jelovnik po danima

Proteinski dan

Ručak: 

Meso – pirjano, kuhano ili pečeno (oko 250 gr) ili 3 kuhana ili pečena jaja ili nešto od mliječnih proizvoda ili soje

Kruh – komad integralnog kruha

Salata – u neograničenim količinama sa maksimalno 1 kašikom ulja

Juha – obavezna (bez rezanaca – 1 šalica / 3 dcl ), a ako se konzumiraju mliječni proizvodi onda juha nije obavezna već se može zamijeniti šalicom jogurta ili mlijeka

NAPOMENA: Različite vrste proteina se ne miješaju u jednom obroku, a ni u danu. Naglasak je na jednoj vrsti koncentrirane namirnice u danu jer je to našem probavnom sustavu lakše probaviti nego više različitih namirnica.

Večera: 

Isto što i za ručak, ali prepoloviti količinu, bez juhe i bez kruha. Ako ste za ručak jeli meso, onda meso morate jesti i za večeru, a ako su u pitanju bila jaja, također morate jesti jaja. 

Škrobni dan

Ručak:

Grah, grašak, leća, riža, krumpir – kuhani, samo uz dodatak začina (sol, povrće,papar, kečap, kuhani paradajz) – pun tanjur

Kruh – kriška kruha i salata

Večera:

Isto kao i za ručak, ali pola količine i bez kruha

Dan za ugljikohidrate

Ručak:

Kuhana tjestenina s dodatkom začina ili pizza samo s dodatkom kečapa ili slano pecivo u količini pizze u pizzeriji (npr. 3 lepinje)

Večera: 

Dvije tanke kriške torte ili 3-4 kolača ili 3-4 kuglice sladoleda

Obavezno – 1 red čokolade za kuhanje

Vitaminski (voćni) dan

Ručak i večera: 

Samo miješano voće – koliko želite. No, ni povrće nije isključeno, pa praktički vitaminski dan može izgledati ovako: doručak – kao i svaki dan, 2 komada voća, a za ručak i večeru može biti povrće i salata kuhano na pari, a isto i za večeru. Između obroka s povrćem su miješani voćni međuobroci.

Dodatne napomene

Svaki 29. dan (triput u tijeku dijete) je ‘vodeni dan’ kad se cijeli dan pije samo voda.

Poslije vitaminskog i vodenog dana uvijek slijedi proteinski dan.

Kava i čaj su dozvoljeni, ali bez šećera. Konzumaciju sokova svesti na najmanju moguću mjeru.

Pauza između obroka je minimalno 4 sata prvog dana, 3 sata drugog i trećeg dana, a za vrijeme vitaminskog dana pauza mora trajati najmanje 2 sata. Pauza može biti duža, ali ne smije biti kraća.

Nakon osam navečer ne jede se ništa.

Sve navedeno se mora jesti jer ima svoju ulogu u organizmu. Voće je za doručak obavezno jer najbrže daje energiju, kao i čokolada trećeg dana jer štiti organizam od moguće alergije.

Količine hrane su veće od ubičajenih, a namirnice usklađene s našim uvjetima i podnebljem. Može se dogoditi da prvih 10 dana ne dođe do gubitka kilograma, no nakon toga dolazi do naglog gubitka pa trebate biti dosljedni i uporni.

Nakon 90 dana dijete, sljedećih 90 dana se za doručak jede voće, a za ručak i večeru se vraćate na uobičajenu prehranu. U tom biste razdoblju trebali izgubiti još 3 kilograma što je pokazatelj promjene metabolizma.

Dijeta ne smije trajati duže od 90 dana, no možete je ponoviti nakon pauze od 30 dana.