Plenković: Započele isplate novčanih naknada za građane

Plenković: Započele isplate novčanih naknada za građane

Na dnevnom su redu Vladine sjednice, među ostalim, konačni prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o vodama te Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu radi sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela. Jedna je od točaka dnevnog reda i prijedlog odluke o pokretanju postupka izrade Nacionalnog plana stambene politike Hrvatske do 2030. i Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za ovu i sljedeću godinu., piše HRT

Na današnjoj sjednici Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom se obraćanju osvrnuo na 1. travanj kada je na snagu stupio novi paket mjera za zaštitu kućanstva i gospodarstva od rasta cijena vrijedan 1,7 milijardu eura. 

 Podsjetit ću da taj paket ispunjava tri temeljna cilja: prvo ublažiti rast cijena energije, drugo zaštiti građane od inflacije i treće omogućiti snažnu potporu i pomoć onima kojima je to najpotrebnije, dodao je. 

Premijer je istaknuo da su započele isplate za najpotrebnije slojeve hrvatskog društva. 

– Krenulo se s prvim isplatama jednokratnih novčanih naknada za nezaposlene osobe, danas kreću isplate za ugrožene kupce energenata, primatelje doplatka za pomoć i njegu i branitelje. 21. travnja kreću isplate posebnih novčanih naknada za primatelje doplatka za djecu, a 28. travnja novčane naknade za umirovljenike, kazao je premijer. 

Niz pozitivnih pokazatelja 

Predsjednik Vlade istaknuo je da posljednjih dana zabilježen niz pozitivnih pokazatelja. 

–  Prema podacima Hrvatske narodne banke javni dug krajem 2022. godine spustio se na 68,4 posto udjela u BDP-u čime je njegov udio smanjen za 10 postotnih bodova u odnosu na prethodnu godinu i mi smo time u 2022. ispod razine koju smo imali 2019. godine dakle prije pandemije Covida 19, kazao je. 

– Na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku premašen je cilj iz programa Vlade, da smo ostvarili rast vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za 30 posto. O tome je govorila ministrica Vučković, tada smo planirali proizvodnju povećati za 2,9 milijardi eura, a prema procjenama za 2022. godinu vrijednost proizvodnje je 3,1 milijardu eura, dodao je. 

Premijer je rekao da unatoč izazovnoj godini koja je iza nas i koja je obilježena sušom i elementarnim nepogodama te krizama, poljoprivredni je sektor pokazao svoju otpornost, a mjere Vlade su ne samo pomogle da se poljoprivreda održi nego da se i razvije.  

Uskoro opširnije…