Kad će prestati kiša? Pogledajte što kaže meteorolog

Kad će prestati kiša? Pogledajte što kaže meteorolog

Donosimo vremensku prognozu meteorologa N1 Bojana Lipovšćaka.

Ciklona sa Velike Britanije premješta se nad Europsko kopno. Nestabilan vlažan oceanski zrak prodro je i južno od Alpa te se formirala plitka ciklona nad Genovskim  zaljevom i sjevernom Italijom koja se brzo tijekom noći premještala preko naših krajeva prema jugoistoku uzrokujući obilnu kišu koja je na Jadranu praćena grmljavinom i udarima vjetra. Ovaj prodor nestabilnog zraka slijedi drugi u obliku hladne fronte koja će donijeti zahlađenje u naše krajeve sutra navečer i u ponedjeljak. Na Sredozemnom moru će zapuhati jak i olujni mistral uz obalu Francuske, nad Egejskim morem olujno jugo, a kod nas na istočnoj obali Jadrana bura.

Ciklona i hladan zrak sa sjevera uzrokovat će jaku i olujnu pa i orkansku buru u noći nedjelja na ponedjeljak. Prolaz hladne fronte očekujemo u ponedjeljak uz pad  temperature zraka 8 do 12 stupnjeva. Zahladit će po visini i to osobito u istočnim krajevima, tako da veće količine snijega mogu pasti u središnjoj Bosni te na istoku Balkanskog poluotoka. U našim krajevma malo snijega moguće je u Lici i Gorskom kotaru te na planinskim vrhovima Velebita i Dinarida.

Vrijeme danas i veći dio nedjelje bit će još pod utjecajem toplog južnog strujanja na prednjoj strani ciklone koja se s Jadrana premješta prema Egejskom moru.

Prijepodne će biti promjenjivo oblačno s kišom. Na Jadranu uz pljuskove s grmljavinom. Poslijepodne prestanak kiše i djelomično razvedravanje najprije u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Na južnom Jadranu i u Slavoniji i poslijepodne će biti oblačno s povremenom kišom. Na Jadranu će jugo već ujutro okretati na sjeverozapadnjak.

Jutarnje temperatura zraka od 4 do 9, na moru između 9 i 13, tijekom dana podić će se na dvoznamenkaste vrijednosti između 13 i 18 °C.

U nedjelju jutro u unutrašnjosti maglovito, a dan malo do umjereno oblačan sa sunčanim razdobljima. Poslijepodne i navečer porast naoblake sa sjeverozapada,  a mjestimice je moguće i malo kiše. Kratkotrajno pojačan vjetar oko podneva, bura na sjevernom i srednjem jadranu, a nakon toga opet jugo.

U noći na ponedjeljak naoblačenje s kišom, a bura će zapuhati iznenada punom snagom i premještati sa sjevernog na srednji i južni Jadran. Jutarnje temperature zraka zbog utjecaja juga od 6 do 14, najviše dnevne od 14 do 20. Navečer i u noći na ponedjeljak zahlađenje.

Tjedan pred nama biti će promjenjivo oblačan s temperaturama primjerenim ranom proljeću. Sredinom tjedna u unutrašnjosti je moguć mraz. Zahladit će za 10 stupnjeva u odnosu na temperature u nedjelju te će uz jak sjeverni vjetar osjet hladnoće biti u unutrašnjosti oko 0, a na Jadranu oko 5 C. Na Jadranu jaka bura, a u unutrašnjosti s sjevernjak i sjeveroistočnjak. U planinskim krajevima istočnog Balkana snijeg. Krajem tjedna postupan porast temperature zraka., piše N1