Žena koju je godinama zlostavljao svećenik iz Sotina za Provjereno otvoreno progovorila: “Nisam se znala nositi, krivnju sam preuzela na sebe, pokušala sam suicid!”

Žena koju je godinama zlostavljao svećenik iz Sotina za Provjereno otvoreno progovorila: “Nisam se znala nositi, krivnju sam preuzela na sebe, pokušala sam suicid!”

Večeras Provjereno donosi ispovijest 31-godišnje žene koja govori kako ju je kao dijete godinama seksualno zlostavljao svećenik iz Sotina.

Za emisiju Provjereno 31-godišnjakinja je otvoreno progovorila o detaljima svećenikova odnosa prema njoj.

“Ja sam počela sa 7 ministrirati, a što se tiče dodirivanja, to je počelo već negdje s 8, 9, s tim da, kad sam imala 12,13, kad sam ušla u pubertet i kako sam tjelesno sazrijevala, to je dodirivanje postalo puno intenzivnije”, govori žrtva te opisuje situaciju u kojoj se našla: “Pokazao mi je pištolj i on mi je rekao da mora imati samoobranu jer ga ljudi negativno doživljavaju.”

Već s 12 godina pokušala je članovima obitelji reći što se događa, no roditelji nisu imali snage povjerovati u njezinu priču. U strahu se povukla u sebe, a s vremenom je oboljela od teške anoreksije i depresije. Godinama poslije svoj je slučaj otkrila i pred obiteljskim prijateljem koji je i sam bio meta seksualnog napastovanja, a za Provjereno se također prisjetio svog iskustva.

Te su priče potaknule njihove majke da se obrate đakovačko-osječkom nadbiskupu, koji je optuženog svećenika, unatoč prijavi, ostavio za oltarom. Tek 14 mjeseci nakon prijave obaviješteni su policija i DORH, no nadbiskup je u posljednjem medijskom istupu izjavio kako ne misli da je pogriješio.

Žena je na suđenju opovrgnula nasilje. Kaže kako je tog dana došla do kćeri i njezina dečka jer joj se mjesecima nije javljala te je posumnjala “da se bavi nekim nemoralnim poslovima jer joj je sin pokazao po društvenim mrežama da objavljuje obnažene fotografije”.

“Htjela sam o tome razgovarati s kćeri, ali ona je rekla da izađem van i nije htjela. Potom je njezin dečko nazvao policiju. Nije točno da bih kćer vrijeđala riječima kurvo i nije točno da bih je ošamarila”, branila se majka na sudu.

Istaknula je kako s kćeri nikad nije imala problema, uredno je završila srednju školu, zaposlila se i bila je sasvim uzorno dijete.

Ne želi progon

Kći je pak rekla kako je majka tog dana ušla u otključanu kuću i počela galamiti na nju, pa je odbila razgovarati tim tonom.

“A majka me je onda iznenada ošamarila rukom po licu. Rekla sam joj da izađe van, više puta, pa smo kasnije zvali i policiju. S majkom sam u lošim odnosima jer ona sumnja da sam prisiljena se baviti prostitucijom i nemoralnim radnjama, što naravno nije istina”, rekla je kći.

Posebno naglašava kako nije imala namjeru pokrenuti bilo kakav sudski postupak protiv majke, već je policiju pozvala isključivo s namjerom da je udalji. Rekla je i da ne želi prekršajni progon protiv majke i da se ne smatra žrtvom nasilja u obitelji od strane majke.

No, za takav stav bilo je već kasno jer je policija slučaj prijavila sudu. Sutkinja je, dakle, ženu proglasila krivom i izrekla joj novčanu kaznu od 220 eura. Kako je dva dana provela u policijskom pritvoru, mora platiti samo 140 eura. Uz to, mora podmiriti i 40 eura troškova postupka.

Presuda prekršajne sutkinje je nepravomoćna i osuđena se na nju može žaliti u zakonom predviđenom roku. Kćerine riječi na sudu je potvrdio i njezin dečko koji je bio svjedok nemilih scena u kući.

Cijela ta mučna priča na Anu je ostavila posljedice.

“Bila sam u depresiji, anksiozna. S 23 je uzelo maha. Bila sam svega svjesna, ali nisam se znala nositi konstruktivno. Ja sam svu krivnju preuzela na sebe, pokušala sam suicid”, priznaje zlostavljana žena kojoj su trebale godine da pronađe mir.

Cijelu priču pogledajte večeras u 23.30 na Novoj TV.