Članica Uprave Ine smijenjena nakon otkrića pljačke stoljeća zaposlena u Fortenovi

Članica Uprave Ine smijenjena nakon otkrića pljačke stoljeća zaposlena u Fortenovi

BARBARA DORIĆ bila je članica Uprave Ine, jedna od tri hrvatska člana, smijenjena je nakon otkrića velike pljačke teške milijardu kuna, a sada radi kao direktorica investicija i specijalnih projekata u Fortenova grupi, doznaje N1.

Kako piše N1, Dorić je od 1. ožujka zaposlena u Fortenovi, koja je pod kontrolom jednog od najmoćnijih hrvatskih poduzetnika, Pavla Vujnovca. Zanimljivo je, dodaju, kako se špekuliralo da će Dorić karijeru nastaviti u PPD-u, čiji je vlasnik Vujnovac.

“Gđa Dorić ima značajno stručno i akademsko iskustvo iz područja energetike te preko dvanaest godina iskustva na rukovodećim pozicijama i vođenju investicijskih projekata u korporativnom i javnom sektoru.

S obzirom na globalne energetske izazove te važnost provođenja Europskog zelenog plana u korporativnom sektoru, pored planiranih investicija unutar Fortenova grupe, investicije u projekte energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije jedan su od prioriteta, a svojim kompetencijama u tom području, gđa. Dorić daje značajan doprinos našem timu”, potvrdila je glasnogovornica Fortenova grupe Anja Linić Sikavica.

Tko je Barbara Dorić?

Barbara Dorić je na mjesto članice Uprave Ine 2020. godine, u vrijeme ministra Tomislava Ćorića, došla s mjesta direktorice tvrtke LNG Hrvatska.

Od veljače 2014. do travnja 2018. kao predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike bila je odgovorna za praćenje i nadzor svih radova vezanih uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Republici Hrvatskoj, kao i obvezne zalihe nafte i naftnih derivata. Svoju poslovnu karijeru započela je u Dalmacijacementu, gdje je radila na poslovima prodaje i operacija.

Barbara Dorić diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beču, završila MBA program i doktorirala na Sveučilištu u Ljubljani na temu upravljanja u naftnoj i plinskoj industriji.

Kako je krajem prošle godine objavio Novi list, bivši članovi Uprave Ine, Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić, tužili su kompaniju zbog otkazivanja ugovora nakon što je javnost doznala za plinsku aferu u kojoj je Ina oštećena za otprilike milijardu kuna.

U Ini dobivali bonuse od stotina tisuća kuna, a nisu primijetili pljačku

Podsjetimo, Nacional je u svibnju prošle godine objavio da su hrvatski članovi Uprave Ine Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić godinu prije godine primili ogromne nagradne bonuse, svaki od njih u iznosu većem od 300 tisuća kuna za rad u 2020. godini.

A te je godine Ina ostvarila povijesno visok gubitak od 1.138 milijardi kuna, objavio je Nacional.

Niko Dalić pored godišnje bruto plaće od 936.000 kn primio je 425.880 kn bonusa, a Barbara Dorić i Darko Markotić pored jednako tolike plaće primili su po 319.992 kune bonusa., prenosi index.hr