Raspudićev monolog o ‘žetončićima’ razbjesnio Zekanovića: ‘Vi ste ništa, uvlačite se Grbinu, nadam se da vam nije tijesno’

Raspudićev monolog o ‘žetončićima’ razbjesnio Zekanovića: ‘Vi ste ništa, uvlačite se Grbinu, nadam se da vam nije tijesno’

U Hrvatskom saboru došlo je do žestoke prepirke između zastupnika Nine Raspudića i Hrvoja Zekanovića.

Raspudić se, za vrijeme iznošenja stajališta Kluba zastupnika Mosta, osvrnuo na, kako je on to nazvao, “fenomen žetončića u Saboru”. “Radi se o toliko prozaičnom i odbojnom političkom fenomenu, da se u povijesti fenomenologije i ekonomije žetona jedva može i pristojno govoriti”, počeo je Raspudić, podsjetivši zatim da je tvorac fenomena “žetončići” za političke prebjege Milan Bandić, koji ga je prvi put upotrijebio prije četiri godine.

Kazao je zatim da se o Bandićevim žetončićima, ali i o samom bivšem zagrebačkom gradonačelniku više ništa ne piše i da nikoga za njih nije briga, no da to ne znači da žetončića više nema. “Tu su i dalje politički konzumenti žetončića. HZD-ova lažna veličina skrpljena od manjina, USKOK-ovih optuženika i žetona druge generacije”, kazao je Raspudić, dodajući da je “žeton politički parazit”, no da i oni imaju rok trajanja, a to je jedan jedini mandat.

Zekanović se razbjesnio

Njegov monolog o žetonima i žetoniziranju razbjesnio je Hrvoja Zekanovića, koji mu je uzvratio kazavši da su mostovci žetoni šefa SDP-a Peđe Grbina i stranke Možemo. “Ispravit ću kolegu Raspudića, ja sam jedini koji je svojevremeno napustio vladajuću većinu. Jer imam ideologiju i svjetonazor, sve ono što vi nemate. Vi imate jedino ideološki moratorij, nemate ideologiju, ne znate ni tko ste ni što ste. Uvlačite se, znate gdje, SDP-u i Grbinu, nadam se da vam nije tijesno tamo”, počeo je Zekanović.

Podsjetio je potom da mostovci nisu za neradnu nedjelju. “To vam je kvazikonzervativna stranka koja je ovdje u raspravama bila itekako protiv toga, a kada je trebala glasovati… malo mi je vremena da kažem o čemu sve nisu glasali jer ne žele reći tko su. Nisu ništa, oni su jedno veliko sivilo. To su kolege iz Mosta”, dodao je.

Prisjetio se potom navodnog događaja nakon glasovanja u petak o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, kojim bi bili obuhvaćeni i roditelji negovatelji. “Prišao mi je jedan kolega iz oporbe, poznat kolegi Raspudiću, i rekao mi je: ‘Sramim se ovoga što smo napravili, sram me je što smo pali ovako nisko i doveli onu jadnu djecu i suočili je s tragičnom sudbinom. Žao mi je i što smo napustili sabornicu.’ I to je ono što je istina, to je ono što gledatelji moraju znati”, rekao je.

“Što je Most? Koja je njihova ideologija? Nisu za Ukrajinu, ali nisu rusofili? Bez obzira na to koliko se pokušaju opravdati, oni su bili i ostat će ravnozemljaši s diplomom. Bez ideologije, u sivilu. A kada govorimo o žetonizaciji, podsjetit ću vas na to koliko je mostovaca nekoć bilo ovdje pa su otjerani”, dodao je Zekanović, nakon čega je počeo nabrajati bivše mostovce., piše direktno.hr