Ponovno ćemo pomicati kazaljke na satu, na vrijeme saznajte kada namjestiti svoje budilice

Ponovno ćemo pomicati kazaljke na satu, na vrijeme saznajte kada namjestiti svoje budilice

U noći sa subote na nedjelju, 26. ožujka, u dva sata ujutro, u Hrvatskoj završava zimsko računanje vremena, odnosno kazaljke se pomiču jedan sat unaprijed na tri sata. 

Zimsko vrijeme je standardno te je prebacivanje na ljetno računanje vremena pravo pomicanje sata. Vraćanje na “zimsko računanje vremena” je vraćanje na standardno vrijeme.

Svi ljubitelji sna i spavanja, nažalost će tu noć spavati jedan sat kraće.

Ovo pomicanje sata najavljeno je direktivom Europske unije iz 2016. godine budući da se piše za nekoliko godina unaprijed, a svake godine usvaja je i Vlada RH na nekoj od svojih sjednica.

Ljetno računanje vremena traje do nedjelje, 29. listopada 2023. godine do tri sata ujutro. 

Dakle ako se želite u nedjelju ujutro probuditi po točnom satu, pomaknite sat unaprijed sve satove koji se automatski ne ažuriraju.

Većina satova na uređajima spojenim na internet ili neku bežičnu mrežu pomaknut će se sama pa se ne morate brinuti oko pomicanja satova na računalima, u automobilima, mobitelima ili pametnim telefonima.

Osim uštede energije zagovaratelji pomicanja sata kažu kako se zbog bolje popodnevne vidljivosti i duže dnevne svjetlosti, i smanjuje broj automobilskih nesreća te čak i smanjuje broj zlodjela.

U Americi se sat pomiče prve nedjelje u ožujku i vraća na standardno vrijeme prve nedjelje u listopadu. Kod nas i u ostatku Europe ljetno računanje vremena započinje sa zadnjom nedjeljom u ožujku i završava zadnjom nedjeljom u listopadu. Zemlje u blizini ekvatora u pravilu ne pomiču sat, jer zapravo nemaju koristi jer je osvijetljenost tijekom cijele godine gotovo identična.

Bilo je najavljeno kako bi 2021. godine u Europi trebalo prestati s ovom praksom, međutim do daljnjeg i nove odluke Europske komisije i vlada pojedinih država, ova praksa će se nastaviti., piše direktno.hr