EKSKLUZIVNO Marko Milanović prima i stipendiju Hrvatskog olimpijskog odbora. Zbog toga su u problemu ili on ili Grad Zagreb!

EKSKLUZIVNO Marko Milanović prima i stipendiju Hrvatskog olimpijskog odbora. Zbog toga su u problemu ili on ili Grad Zagreb!

Nakon što je portal Direktno prvi otkrio da je sin predsjednika RH Zorana Milanovića, Marko Milanović prema ”Rezultatima natječaja za dodjelu stipendije grada Zagreba za izvrsnost za školsku godinu 2022./2023.” ostvario primanje gradske stipendije, otkrivamo kako  Marko Milanović također prima i stipendiju Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

Naime, nakon što smo otkrili kako je jedan od uvjeta dobivanja gradske stipendije grada Zagreba za izvrsnost i to da stipendist ”ne može istodobno biti korisnik neke druge novčane stipendije financirane javnim sredstvima”, a što su nam potvrdili i iz Grada Zagreba, te kako ”kandidati mogu koristi bilo koju drugu stipendiju do trenutka potpisivanja ugovora o dodjeli stipendije Grada Zagreb”, poslali smo upit na više adresa kako bi saznali prima li Marko Milanović stipendije drugih institucija.

Kako je Marko Milanović jedan od mladih nada hrvatskog sporta, prvenstveno nas je zanimalo koristi li sportsku stipendiju zbog uspjeha u hrvanju.

I dok je Ministarstvo turizma i sporta RH navelo kako to nije u njihovoj nadležnosti te nemaju podatke o tome, a iz njegova hrvačkog kluba još uvijek nisu odgovorili na naš upit, iz HOO-a su nam odgovorili iako smo odgovor čekali dva tjedna.

Ili je zatajio ili je Grad prekršio prava

Kako su naveli, ”sportaš Marko Milanović je na temelju ostvarenog sportskog rezultata, odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora korisnik Razvojnog programa II/1- Programa potpore perspektivnim sportašima, te u 2023. godini zbog pretrpljene ozljede nastavlja koristiti program potpore u iznosu od 75 posto iznosa koji uključuje sljedeće programske aktivnosti; stipendija, pripreme i natjecanja, korištenje sportskog objekta, osobne sportske opreme, specifične sportske opreme, testiranje i dijagnostiku, zdravstvenu skrb, vitaminizaciju i dopunsku prehranu i zdravstveni pregled”.

Dodali su da ”realizacija navedenih sredstava svih sportaša korisnika razvojnih programa HOO-a, pa tako i Marka Milanovića,  namjenska je sukladno odobrenom sportskom programu sportaša za 2023. godinu, za realizaciju utvrđenih rezultatskih ciljeva u toj godini”.

Zanimalo nas je također koji je iznos same sportske stipendije koju primaju nadareni sportaši od HOO-a pa tako i Marko Milanović.

”Svi korisnici Programa potpore perspektivnim sportašima primaju 150,00 eura stipendije mjesečno, odnosno 1.800,00 eura godišnje, za 2023. godinu”, naveli su.

Istaknimo i kako se HOO financira iz državnog proračuna Republike Hrvatske kao javnog izvora financiranja, vlastitih prihoda te prihoda od olimpijske solidarnosti i ostalih prihoda.

Sukladno tome jasno je da oko stipendije Grada Zagreba za izvrsnost u slučaju Milanović došlo do određenih nejasnoća, jer kako bi je ostvario Marko Milanović morao je ili zatajiti primanje stipendije od strane HOO-a ili su u Gradu u slučaju Milanović prekršili svoja prava navedena u Odluci o Stipendiji Grada Zagreba za izvrsnost.

Dodajmo da smo upit poslali i Gradu, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo. , piše direktno,hr