DRAMA U DUBRAVI ! ‘Imate nula posto šanse…‘: Kako su kirurzi nakon strašne nesreće spasili ruku dečku iz Kaštela

DRAMA U DUBRAVI ! ‘Imate nula posto šanse…‘: Kako su kirurzi nakon strašne nesreće spasili ruku dečku iz Kaštela

‘Sin je bio pribran i tražio je vrećicu u koju bi stavio šaku, koja je visila na koži‘, ispričala je majka

– Imate nula posto šanse da se vašem sinu spasi šaka. Morate hitno za Zagreb – kazali su u splitskom KBC-u roditeljima 17-godišnjaka iz Kaštela, koji je u utorak u večernjim satima na cirkularu za drva ostao bez šake lijeve ruke.

Učenik veterinarska škole, zaljubljenik u pčelarstvo, u društvu djevojke radio je košnicu u podrumu obiteljske kuće, no trenutak nepažnje, odnosno jedna pogrešna odluka, mogla ga je stajati teškog invaliditeta.

– Bilo je oko 21:30 kada je u stan dotrčala sinova djevojka i rekla da je nastradao. Scena je bila strašna, sve je bilo puno krvi, ali srećom, sin je bio pribran i zatražio vrećicu u koju bi stavio šaku, koja je visila na koži – priča majka ozlijeđenog mladića.

Pogrešno je procijenio pilanje daščice duljine od nekoliko centimetra, pa je zbog vibracije, koju je prouzročio cirkular, mladić prereza dlan sa svim prstima., piše jutarnji list

image

– Suprug ga je hitno odveo na hitnu u Kaštelima, odakle je prebačen za Split. Tamo su ustanovili da mu ne mogu pomoći. Bio je plan da se ide helikopterom, ali zbog nevremena smo išli kolima hitne pomoći – prisjeća se majka i dodaje kako je već u vožnji prema hitnoj gubio svijest zbog gubitka krvi, boli i šoka koji je pretrpio.

Čim su ga pripremili za put, krenuo je prema Zagrebu uz stalnu transfuziju krvi.

– U KB Dubrava su nas dočekali i odmah je krenuo na operaciju koja je potrajala pet sati. Srećom sve je dobro prošlo. Bit će dug oporavak, ali s obzirom na to da je mogao ostati bez šake, dobili smo najbolji mogući ishod – kaže majka i dodaje da je do neba zahvalna svima u KB Dubrava, koji su pomogli njezinom sinu.

Prim. Rado Žic, predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, navodi kako su od splitskih kolega dobili informaciju da im stiže pacijent koji s teškom povredom.

image
image

– Oko tri i pol u noći zaprimili smo mladića, a već pola sata kasnije naš kirurg Božo Gorjanc počeo je sa zahvatom – pojašnjava prim. Žic.

Ovakvi zahvati, pojašnjava prim. Žic, uvijek su zahtjevni jer je važno vratiti čim više funkcija šake. Mladiću je trebalo prišiti odrezan dlan, ali i rekonstruirati žile, kako bi se uspostavio krvotok, osposobiti tetive kao i živce, ali i fiksirati kosti.

– Sve je prošlo u najboljem mogućem redu. Naravno, pred mladićem je oporavak. Još će oko tjedan dana biti na liječenju u bolnici, nakon toga će krenuti s terapijama, a nisu isključene niti dodatne operacije, ali ovo je najbolji mogući ishod – govori dr.Žic i govori da je u ovakvim slučajevima važno promptno reagirati i čim prije početi sa zahvatom.

Što se tiče ovakvih povreda, prim. Žic kaže kako su relativno rijetke.

. Imamo oko 50 slučajeva godišnje da netko ostane bez prsta, no baš da je cijela šaka u pitanju je rjeđe. Možda maksimalno 10 slučajeva godišnje. Takve ozlijede uglavnom nastaju na radu, sportu ili u prometnim nezgodama – zaključuje prim. Žic.