Zašto Vučić osniva novu političku organizaciju? “Testira tko mu je zaista odan”

Zašto Vučić osniva novu političku organizaciju? “Testira tko mu je zaista odan”

Novinar Željko Pantelić javio se iz Rima za N1 Studio uživo i analizirao aktualne vanjsko-političke teme, uključujući osnivanje novog Narodnog pokreta u Srbiji.

Srpski predsjednik i lider SNS-a Aleksandar Vučić formirat će novu političku organizaciju koja će nositi naziv “Narodni pokret za državu”, a sudeći prema najavama, on će u narednom periodu obilaziti Srbiju i tako ga promovirati. Pojašnjavajući što znači ovaj korak, Pantelić je kazao:

“Postoji jedna rečenica koja najbolje opisuje ovo što se događa u Srbiji – da bi sve ostalo kako jest, mora se sve promijeniti. Upravo to radi Vučić, da bi sve ostalo kako jest, želi napraviti fikciju da se rodilo nešto novo iako nije, to je staro upakirano na novi način.”

Pantelić smatra da dok god Vučić bude na vlasti, uvijek ćemo biti u nekim izbornim kampanjama.

“Ovaj pokret koji se rađa je klasični catch-all pokret. On želi na neki način izvršiti i trijažu da vidi tko mu je zaista odan bez obzira na njegov svjetonazor. Ovo je način da testira koliko su mu ljudi odani da bi on mogao nastaviti svoju politiku sjedenja na tri, četiri stolice”, rekao je Pantelić.

Pantelić vjeruje da će Vučić nastaviti kupovati vrijeme sjedeći na više stolica istovremeno jer osim kupovine vremena ni nema druge opcije za opstanak na vlasti.

“Za njega je najopasnija objektivno kineska stolica jer će Europa i SAD vrlo brzo ući u klinč s Kinom koja će primorati Vučića da se konačno opredijeli. Sukob s Rusijom je ništa za ono što će se dogoditi kada izbije sukob s Kinom”, istaknuo je Pantelić.

Govoreći o unutarnjopolitičkoj situaciji u Srbiji, Pantelić je dodao:

“Uz pomoć svojih medija kreirao je u prethodnih 10 godina tu prorusku histeriju jer je došlo do građenja kulta Putina. U Srbiji kada bi se pitalo tko je popularniji političar, vjerojatno bi Putin pobijedio i Vučića.”