Osmomartovski Noćni marš – Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici

Osmomartovski Noćni marš – Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici

Osmi ožujka – dan posvećen ženama nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Žene su polako, ali sigurno osvajale svoju slobodu i pravo glasa, a marševima diljem zemlje pod parolom “Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici” danas će reći što misle o svom položaju, javlja HRT.

U središtu Zagreba sedmu godinu zaredom Noćni marš za prava žena

U središtu Zagreba sedmu godinu zaredom održava se Noćni marš za prava žena, koji organizira Feministički kolektiv fAKTIV, ove godine pod geslom “Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici”.

Uz poruku – “Naš rad, naše zdravlje, naši domovi i naši životi politička su pitanja, a odgovornost da živimo bez straha uzimamo u svoje ruke”, povorka se, kao i svake godine, kreće od Trga žrtava fašizma preko Trga bana Jelačića, Gundulićevom i Masarykovom ulicom do Zrinjevca.

– Želimo živjeti od svog rada, a ne preživljavati. Želimo društvo u kojem penzionerke ne kopaju po smeću, migrantkinje se ne prebija na granicama i baca natrag u rijeke, trans osobama ne ugrožavaju životi ni u Saboru, ni na ulici, ni online, poručuje fAKTIV.

Naše su prethodnice, bez moljakanja i bez uglađenog čekanja, svjesne da im država neće sama od sebe osigurati prava koja im pripadaju, na ulicama i u tvornicama izborile opće pravo glasa, pravo na rad, pravo na radničko organiziranje, podsjeća kolektiv ukazujući da danas, desetljećima kasnije, država i dalje nije tu “za nas”.

Inflacija divlja, zdravstveni i obrazovni sustavi pucaju po šavovima, a nasilje raste – pri čemu su prvi na udaru oni za koji društvo najmanje brine.

– Za žene kriza nije samo udarac na novčanik i materijalnu egzistenciju, već dodatni okidač nasilja, kojemu su ionako svakodnevno izložene. Ta svakodnevica koju živimo, odnosno preživljavamo, govori nam da druge opcije osim štrajka nema, poručile su feministkinje.

Žena, život, sloboda

U Splitu žene marširaju uz poruku – Žena, život, sloboda.

Žene Splita solidarne su sa ženama diljem svijeta. Traže slobodni život za sve žene i djevojčice. Prosvjeduje se jer iako su žene nominalno u većini, one su u manjini na socijalnom, gospodarskom i političkom polju. Poručuju da život žene ne vrijedi koliko i život muškarca iako se stalno ponavljaju zahtjevi za ravnopravnost spolova.

Mirjana Kučer rekla je kako je jedan od glavnih zahtjeva da se nađe prihvatljivo zakonsko rješenje za femicid i da nasilje u obitelji izađe iz sfere prekršaja i postane isključivo kazneno djelo.

Riječanke marširaju s porukom “Borim se ko’ žensko”

Riječanke marširaju s porukom “Borim se ko’ žensko”. Na trgu kod popularno zvanog Konta okupilo se, po slobodnoj procjeni zasad stotinjak žena. Još uvijek dolaze sve one koje će sudjelovati u ovom maršu. Za par trenutaka krenut će odavde put Trga bana Jelačića Korzom do Jadranskog trga, gdje će po završetku marša biti održan prigodan koncert.

Greta Grakalić Rački iz Udruge SOS poželjela je svima “sretan i borben 8. mart, Međunarodni dan žena”.

– Ženska borba krenula je prije više od stoljeća, ali neke stvari i dalje… U društvu svjedočimo nejednakosti. Mi smo su to okupili pod geslom “Borim se ko’ žensko”. Nama je to bitno jer, osim radnih i socijalnih prava, za što se zalažemo i za što se pokušavamo izboriti svakog dana radeći kao aktivistkinje ili u udrugama civilnog društva, borimo se i za goli život, rekla je.

– Radna i socijalna prava su definitivno nešto što želimo naglasiti, no tu je i nasilje u obitelji. Hrvatska je treća zemlja Europe po broju ubijenih žena na 100 stanovnika. Podsjećamo da smo prošle godine imali 13 femicida u Republici Hrvatskoj i to je upravo jedan od razloga zašto danas marširamo, istaknula je.

– Inflacija i rat u Ukrajini koji retraumatizira i stanovništvo u Republici Hrvatskoj, pandemija COVID-19 i krah institucija tj. njihovo neadekvatno bavljenje pravima žena, na neki način narušavaju našu sigurnost u obitelji, naglasila je.

Dodala je da ovogodišnja poruka “Borim se ko žensko” znači “borim se za goli život, borim se za sebe”.

– Svi zajedno protiv nasilja, svaki građanin ili građanka Republike Hrvatske, poručila je, javlja HRT.