“Umirovljenici zajedno”: Kućanstva i gospodarstvo u iščekivanju novih mjere pomoći od Vlade….

“Umirovljenici zajedno”: Kućanstva i gospodarstvo u iščekivanju novih mjere pomoći od Vlade….

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Od prvog travnja prestaje vrijediti odluka o zamrzavanju cijena energenata što bi po nekim informacijama moglo dovesti do enormnog poskupljenja električne energije i plina. Tako nešto bi zbog inflacije koja je uz rast cijena roba i usluga već dovela do realnog pada plaća i mirovina značio još jedan veliki udar na ionako loš standard za većinu građana. Jasno je da će najavljeno poskupljenje energenata pratiti već najavljeni rast cijena roba i usluga, posebno hrane, režija, prijevoza, lijekova ili jednostavnije rečeno doslovno svega.

Prema najavama koje dolaze iz Vlade RH za očekivati je da će od 01. travnja cijene energenata za kućanstva i gospodarstvo usprkos crnim prognozama ipak znatno manje rasti od najavljenog. Vlada će svojim novim mjerama koje će predstaviti javnosti  sredinom ovog mjeseca najavljena poskupljenja energenata maksimalno ublažiti kako bi na taj način pomogla u ublažavanju posljedica poskupljenja. Vrlo je važno imati u vidu i činjenicu da je 2022. bila rekordna po rastu plaća i mirovina sa usklađenjem, no usprkos svemu navedenom realne plaće i mirovine su doživjele pad od 4 – 5%.

Uz najavljeni rast cijena standard će se i u ovoj 2023. godini dodatno srozati stoga je važno i da se što prije intervenira sa podizanjem plaća, dijelom i kroz podizanje neoporezivog dijela. Jasno je da se u navedenom kontekstu žurno trebaju povećati i mirovine, posebno one najniže koje isključivo linearnim povećanjem svaki puta najlošije prolaze stvarajući sve veću razliku između onih najmanjih i najvećih mirovina.

Pitanje koje se prilikom donošenja svake mjere za pomoć gađanima i ili gospodarstvu nameće je kome sve od njih, kako i sa kolikom pomoći. Bude li Vlada sa subvencijama pomagala svima i na isti način kao što je to radila do sada onda opet neće biti dovoljno novca za sve one uistinu potrebite. U tom kontekstu vjerujemo da će u slijedećim mjerama između ostalih promjenu doživjeti i odredba po kojoj se subvencionira električna energija za kućanstva sa potrošnjom do 2500kwh. Navedena potrošnja električne energije nije niti može biti primjenjiva za cijelu Hrvatsku jer mnoga područja odnosno kućanstva nemaju pristup gradskoj plinskoj mreži što im automatski značajno povećava potrošnju električne energije.  

Uz kućanstva država svojim mjerama istovremeno namjerava pomoći  i gospodarstvu. Sada je prilika i da se Vlada prema nekim gospodarskim subjektima postavi na isti način kao i gospodarski subjekti kada su ignorirali Vladu kada je od njih tražila da bez opravdanja ne podižu cijene svojih roba ili usluga. Neki gospodarstvenici su podizanje cijena pravdali zakonima tržišta pa bi za njih liberalizacijom formiranja cijena energenata trebao vrijediti zakoni tog istog tržišta na kojeg su se pozivali kad su ignorirajući sve i sami dizali cijene.