Tomaševićevi vijećnici ustrajni u tome da se zagrebačke ulice nazovu po komunističkim zločincima

Tomaševićevi vijećnici ustrajni u tome da se zagrebačke ulice nazovu po komunističkim zločincima

Nakon što je objavljeno da u Gradu Zagrebu počinje promjena naziva ulica imenovanih po dužnosnicima Nezavisne Države Hrvatske (NDH), portal Direktno doznao je i da je Vijeće Gradske četvrti Gornji Grad – Medveščak naumilo da u Fond imena novih ulica uđu Milka Planinc i Anka Berus, utjecajne političarke iz razdoblja nekadašnje Jugoslavije.

U petak se održala sjednica član Vijeća Gradske četvrti “Gornji grad – Medvešćak”, na kojem se odlučivalo o prijedlogu od strane HDZ-ovog vijećnika Luke Marinovića da u sklopu rasprave o skidanju s liste imena čelnike totalitarističko-komunističkog režima
se pokrene rasprava s temom skidanja s liste imena čelnika totalitarističko-komunističkog režima.

Međutim prijedlog HDZ-ovaca većina iz Možemo glatko je odbila, doznaje portal Direktno.

Prijedlogom Marinovića tražilo se Vijeće da s Fonda imena za imenovanje javnih površina na području Grada Zagreba skine imena Planinc i Berus shodno Ustavu Republike Hrvatske, članku 135. stavak 2., čime se brani pristupanje u udruživanje, shodno tome i veličanje bivšeg “jugoslavenog državnog zajedništva” kroz imenovanje komunističkih vođa i preko njih komunističkog poretka dovođenjem takvih okaljanih imena na javne površine na području Republike Hrvatske.

“Premda se pozdravlja imenovanje ženskih osoba na javne površine, smatram krajnje neprimjereno koristiti bivšu ministricu i narodnog poslanika te zastupnika bivše SRH države u doba poslijeratnog totalitarizma i komunizma totalno neprihvatljivim”, navodi se u prijedlogu HDZ-ovog vijećnika.

Sudeći po odbijenici iz Možemo, čini se da je lijevoj vladajućoj nomenklaturi u Zagrebu stalo do veličanja bivšeg zločinačkog sustava.