Ah, ta ljubav: Splićanka ‘partneru‘ s interneta uplatila 10.000 eura da dođe živjeti s njom, a onda…

Ah, ta ljubav: Splićanka ‘partneru‘ s interneta uplatila 10.000 eura da dođe živjeti s njom, a onda…

Neki se građani olako upuštaju u sumnjivu komunikaciju i uplatu novca na internetu, vjerujući osobama koje su upoznali isključivo preko društvenih mreža i interneta i nikada ih nisu sreli uživo. Nakon što poklone vjeru nepoznatoj osobi koja im obećava zajednički život, uplaćuju velika novčana sredstva, ne znajući da im tako zapravo poklanjanju svoj novac.

– U posljednjem zabilježenom slučaju romantične prijevare osoba je oštećena za više od 10 tisuća eura. Naime, 23. veljače  zaprimili smo prijavu oštećene osobe koja je stupila u kontakt s nepoznatom osobom na internetu koja je zadobila njezino povjerenje te je uvjerila da će doći s njom živjeti u Hrvatsku, uz obećanje da će joj u međuvremenu poslati novac od kojega će živjeti. Radi uplate spomenutog novca oštećenu je uvjerio da će joj se javiti treća osoba koja će isto izvršiti, a zbog čega je treća osoba od oštećene tražila osobne podatke i uplatu novca na ime troškova uplate i plaćanje poreza, a sve kako bi istoj mogli uplatiti obećani novac. Oštećena je u više navrata izvršila uplatu na brojeve računa koji je dobila putem elektroničke pošte. S obzirom na to da u međuvremenu nije dobila uplatu obećanog novca shvatila je da je prevarena – javili su iz policije.

U cilju informiranja građana i prevencije Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju “SafetyNet – Bitka za sigurnost”.

Na internetskoj stranici Policijske uprave splitsko-dalmatinske građani na jednome mjestu mogu saznati sve informacije o raznim vrstama računalnih prijevara. U želji da informacije budu dostupne što većem broju građana na plakatima ove preventive akcije nalazi se i QR kod, koji omogućuje da se jednostavno, jednim klikom, dobiju sve informacije o vrstama prijevara i načinu zaštite., piše slobodna dalmacija