Znate li tko se prije osam godina bunio protiv pres kontejnera? Ne biste nikad pogodili

Znate li tko se prije osam godina bunio protiv pres kontejnera? Ne biste nikad pogodili

‘Drugim prosvjedom na gradskoj parceli Kragićeve poljane, stanari Varoša u utorak su još jednom upozorili gradske vlasti kako otpad na tom mjestu ne žele ni u tragovima. Oko 20 sugrađana i prijatelja kotara posadilo je osam sadnica na parceli koja bi prema odluci Grada, uskoro trebala postati sabirno mjesto za skupljanje otpada s nekoliko takozvanih pres kontejnera’, piše Slobodna Dalmacija 23. lipnja 2015. 

Zgodan podsjetnik da se zna da nisu građani Spinuta prvi koji su digli glas protiv pres kontejnera koji se osam godina kasnije odlukom Grada također smještaju na lokaciju bez ikakve konzultacije s kotarom i tamošnjim stanovnicima. 

U to vrijeme Splitom je vladao SDP, a gradonačelnik bio Ivo Baldasar. Izjavu za Slobodnu je dao nezavisni vijećnik kotara Varoš Vjeko Santrić

‘Mi i dalje nemamo odgovor zašto ova pretovarna stanica treba biti ovdje te zašto se kotar dovodi u situaciju da doslovno preko noći mora odlučiti gdje bi se ti kontejneri stavili’, kazao je tada Santrić. Požalio se i kako još uvijek čekaju odgovor službi za prostorno planiranje i komunalu. 

Zanimljiv je idući pasus. 

‘Podršku zelenoj ideji dali su gradski vijećnici Vojko Božulić i Marijana Puljak, nezavisni vijećnik u kotaru Varoš Zoran Blagojević i Srđan Marinić iz Društva Marjan.’

Dakle, prije osam godina kada su se u Varošu postavljali pres kontejneri, prosvjed građana podržala je i supruga aktualnog gradonačelnika Ivice Puljka koji je u Spinut bez konzultacija s građanima namjerio postaviti četiri do šest pres kontejnera u koji bi se trpalo škovace iz centra grada. 

Evo što danas kaže Marijana Puljak. 

‘Tada smo podržali građane u prosvjedu jer je predviđeno mjesto na Kragića poljani zelena površina, preblizu stambenim objektima i prometno nepristupačna. Nije ni onda, ni danas pogodna za pres kontejnere. I u GUP-u piše gdje se reciklažna dvorišta smiju staviti. Na Z zone ne smiju. 

Vjerujem da je današnja gradska vlast sagledala sve opcije i pronašla površinu koja odgovara zahtjevima iz GUP-a, dovoljno je udaljena od zgrada i prometno dobro postavljena da ne bi nikome smetalo. Takvih pres kontejnera već ima postavljenih po gradu i po reciklažnim dvorištima i nema problema s njihovim korištenjem. Normalno je da građani propituju što će se dogoditi u njihovom kvartu i vjerujem da će vlast dati odgovore na sva njihova pitanja’, drži Marijana Puljak., piše dalmatinski portal