SABOR O OPOZIVU PLENKOVIĆA, SVAĐA JANDROKOVIĆA I VIDOVIĆ KRIŠTO: VI STE LAŽLJIVICA I KLEVETNICA, PRIJAVITE ME DORH-U!

SABOR O OPOZIVU PLENKOVIĆA, SVAĐA JANDROKOVIĆA I VIDOVIĆ KRIŠTO: VI STE LAŽLJIVICA I KLEVETNICA, PRIJAVITE ME DORH-U!

Sabor raspravlja o opozivu premijera Andreja Plenkovića: Rasprava je nastavljena nakon stanke odavanjem počasti danas stradalima u razminiranju u Lici. Nakon svađe i rasprave u Saboru oko poslovničkih odredaba, određena je stanka do 16 sati.

Jandroković Krišto: “Vi ste lažljivica i klevetnica, prijavite me DORH-u!”

Uključila se i zastupnica Vidović Krišto s optužbama prema Jandrokoviću: “Potpuno je jasno da Vlada ne može korupcijonaški djelovati ako je Sabor funkcionalan i nadzire Vladu. U RH je Sabor blokiran. U Hrvatskoj svjedočimo raspodjeli imovine hrvatskih građana – tako je i HEP pod kontrolom Plenkovića, ali zato je Hrvatska pošta i korupcija u istoj pod kontrolom predsjednika Sabora Jandrokovića. Isto tako, potkupljivanje medija vrši Jandroković putem agencije Real grupa u vlasništvu Krešimira Prosolija”.

Jandroković odgovara: “To što radite je kleveta. Ja sam u neugdonoj situaciji da me prozivate, ali ostajete načelni” i poziva je na argumentiranje. “Izvolite sjesti, ajde”, rekao je i dao joj dvije opomene. “Ovdje ima nekih koji kleveći i lažu. Kad se nekoga optuži za korupciju onda treba podastrijeti dokaze. Prijavite me DORH-u. Nije korektno da me optužujete sa saborskim imunitetom. DOkažite da sam nešto učinio pa ćemo vidjeti što dalje. Vi ste lažljivica i klevetnica”.

“Vi ste nepogoda za hrvatsku državu”, odgovorila je Krišto.

Reiner: “Grmoja ima snoviđenja”

HDZ-ovac Željko Reiner se uključio u raspravu: “Koliko god neargumentirana, jadna i slaba bila ova rasprava, ona pokazuje da su maske pale. Slično i kao kad se glasovalo o obuci ukrajinskih časnika, odnosno podršci Ukrajini. Vi kao navodno desni Domovinski pokret surađujete sa SDP-om kao prst i nokat, navodno svjesni nacionalni Most surađuje sa Možemo, ali i Domovinskim pokretom. I svi zajedni surađujete s lijevom Radničkom frontom i svi ste sretni i očito isto mislite – nemojte se izdavati građanima za nešto drugo nego što jeste”.

Odgovorio mu je Mostovac Nikola Grmoja: “Ja bih se čudio opoziciji koja neće surađivati na rušenju korumpirane Vlade, ali zašto vi akademiče Reiner i kolega Bošnjaković, se nalazite u kasnim satima s lijevom opozicijom i pregovarate kako omogućiti referendum – Vi ste ti koji pregovarate s lijevima oko loših stvari – a mi ćemo uvijek surađivati sa svima oko dobrih stvari, a to je borba protiv korupcije”.

Reiner odgovara na prozivke: “Kolega Grmoja očito ima neka snoviđenja jer ne znam kad sam se susretao s Bošnjakovićem i lijevim strankama”, što dodatno potvrđuje i Bošnjaković.

Selak Raspudić: “Poplašio se Plenković. Nije se još sakrio u bruxellesku rupu”

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić podržava prijedlog za opoziv i kaže: “Poplašio se Andrej Plenković. Nije se još sakrio u bruxellesku rupu, ali se pokušava medijski sakriti iza neradne nedjelje. Rasprava o njoj trebala bi prikriti raspravu o njegovom opozivu. Nikad u povijesti demokratske RH nismo imali tako autoritarnog cenzora koji je odnarođen od problema s kojima se suočava hrvatski narod. Kada vidimo ovdje raspored članove Vlade koji su se usudili doći čuvati leđa premijeru, a nisu svi ovdje, i kad vidimo da se na začelju nalazi njihov nekadašnji izborni maneken – mislite li možda da je ovo redoljed kojim će ispadati iz ove iste Vlade?”, pita se Selak Raspudić.

Penava obrazložio prijedlog: “Koruptivno ozračje ima posljedice na svekoliki život u RH”

Ivan Penava iz Domovinskog pokreta obratio se u Saboru na početku rasprave i rekao: “Republika Hrvatska ne ide u dobrom smjeru. Toliki su dokazi na svakom koraku da je nemoguće hodati kroz život i ne spoticati se o njih. Zahvaljuje svim kolegama iz oporbe na podršci u prijedlogu. Obrazložio je razloge pokretanja rasprave o povjerenju premijeru: “Kako je navedeno u formi prijedloga, stvaranje koruptivnog ozračja koje svoje posljedice ima na svekoliki život u RH – od demografskog sloma kojem svjedočimo, do pada životnog standarda koji opterećuje naše građane”, rekao je Penava.

“Stvorili ste u Hrvatskoj okruženje Divljeg Zapada u kojem cvjeta korupcija i u kojem vi mislite, kako ste rekli, da možete što god hoćete, ali kad Europski javni tužitelj pokuca na vrata, vidimo da to baš i nije tako. Kako nam je poznato, imali ste barem pet sastanaka s Gabrijelom Žalac u statusu osumnjičenika koju ste uvodili u zgradu Vlade, kojoj ste obećavali zaštitu od progona zbog namještanja višemilijunskog natječaja. Pitam se tko će to potvrditi Europskom javnom tužitelju – Vi ili ministrica?”, pita se Penava.

“Iz prepisaka Vlade vidljiva je sva bijeda sustava koji je oktruirao gospodin Andrej Plenković, sustava koji razdire hrvatsko nacionalno tkovo. Prakse u kojima se promovira stranačko zapošljavanje i protuzakonito djelovanje – takvo ponašanje za Vas možda jest ne tema, ali jest i veliki hrvatski problem”.

“Od modernih političara očekuju su najviši standardi transparentnosti, odgovornosti i kredibiliteta što je preduvjet za političko djelovanje – 28. svibnja govorio je tako Andrej Plenković – tada Plenki, prije nego što se pretvorio u AP-a i šefa”.

“Nakon dvije godine i tri zime, sve što smo vidjeli po pitanju obnove ulazi u anale hrvatske nesposobnosti jer smo svjedočili hapšenju i smjeni ministra graditeljstva Darka Horvata, ostavci direktora fonda za obnovu gospodina Vanđelića, micanju državnog tajnika Hanžeka i smjeni ministra Paladine – ali jednako tako obnovi šest kuća i dolasku ministra Bačića koji nas je izvijestio da plan obnove ne postoji!”, ističe Penava, prenosi N1.

Predložila 33 saborska zastupnika

Prvi put otkada je preuzeo premijersku dužnost u 2016., oporbeni saborski zastupnici pokrenuli su pitanje opoziva Andreja Plenkovića. Raspravu o toj točki dnevnog reda započet će u 15 sati, a glasanje se očekuje sljedeći tjedan
Prijedlog opoziva premijera Andreja Plenkovića predložila su 33 saborska zastupnika. Samu inicijativu pokrenuo je Domovinski pokret te je uz pomoć ostalih oporbenih zastupnika prikupio dovoljan broj potpisa.

Oporba navodi da su brojni razlozi za premijerov opoziv – od afere Janaf, preko milijardu kuna izvučenih iz Ine i zatvaranja sisačke Rafinerije, izostale obnove i zdravstvene reforme do afere SMS.

Plenković je prijedlog oporbe nazvao ‘ispodprosječnim’ uratkom. ‘Prijedlog su mahom potpisali oni, pod navodnicima, ruski orijentirani zastupnici koji nisu htjeli podržati sudjelovanje Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika, čime su pokazali tko su i što su i sad opet hoće sakriti svoju sramotu’, komentirao je ranije Plenković.

Vlada je u svom odgovoru na prijedlog za opozivom poručila da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja. Radi se o prijedlogu koji je ‘još jedan loš uradak oporbe koji se zasniva na nizu neistina i netočnih tvrdnji’, uzvratili su, među ostalim, iz Vlade koja se o inicijativi očitovala u pet detaljno objašnjenih točaka.

‘Potpuno je neistinita tvrdnja predlagatelja da je predsjednik Vlade kompromitiran tekstualnim porukama koje su objavljene u medijima. Navedene tekstualne poruke ničim ne ukazuju na njegovu povezanost s bilo kakvim dvojbenim radnjama’, navodi Vlada, piše tportal.