Obilježena 33. obljetnica HDZ-a Brodsko posavske županije…

Obilježena 33. obljetnica HDZ-a Brodsko posavske županije…

Tim povodom oglasio se na svom facebook profilu Danijel Marušić, župan Brodsko posavske županije.

Objavu prenosimo u cijelosti :

S velikim ponosom proslavili smo jučer čak 33. obljetnicu HDZ Brodsko-posavske županije, a svečanost koja je održana u dvorani “Kristal” svojom je prisutnošću uveličao i premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, Andrej Plenković koji se u svom obraćanju osvrnuo na posljednjih nekoliko godina koje su bile iznimno teške i rat u Ukrajini te brojne druge izazove s kojima se Hrvatska suočil i dalje se suočava. No unutoč izazovnim vremenima, zahvaljujući potpori Vlade RH, mjerama i aktivnostima koje je provodila, uspješno smo prebrodili najteže trenutke te unatoč svemu postali dio Schengenskog prostora i eurozone. U svom obraćanju kazao sam slijedeće:

“Poštovani predsjedniče, gospodine Plenković, poštovani, glavni tajniče, gospodine Katičić, uvaženi ministri, saborski zastupnici, drage moje kolegice i kolege župane uvažene visoki stranački i državni dužnosnici i s lijeve i s desne obale rijeke Save , izaslaniče gospodine Ćovića, gospodine Franić, s posebnim poštovanjem obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i hrvatskim braniteljima koji su ovdje među nama. Poštovani predsjedniče županijskog odbora gospodine Ćosić. Dragi gosti koalicijski partneri drage moje stranačke prijateljice i stranački prijatelji, ja vas još jednom sve na ovaj način pozdravljam u svečanom trenutku kada obilježavamo 33 godine osnutka rada i djelovanja Hrvatske demokratske zajednice i upućujem vam još jednom svima iskrene riječi dobrodošlice.

Teška je i bremenita povijest naše Brodsko posavske županije ovdje na križanju puteva uz rijeku Savu, uz vječnu granicu, gdje su mnogi osvajači, mnoge vojske, mnogi zli ljudi željeli ugasiti i zatomiti onaj stoljetni san naših djedova o slobodnoj i neovisnoj Domovini Hrvatskoj. Osnivanjem Hrvatske demokratske zajednice u svitanje tih teških, ali ponosnih 90- ih značilo je početak ostvarenja tog sna. Naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman ujedinio nas je u ljubavi prema Domovini samo s jednim ciljem – slobodna Hrvatska. Vjera koja je duboko uvriježena u naš hrvatski narod, snažila nas u žrtvi koja je ova županija podnijela u Domovinskom ratu. Nema stope Brodsko posavske županije, ali Bosanske Posavine koje samo desni dio našeg srca da nije natopljena krvlju naših branitelja i suzama majki za sinovima koji su svoje živote utkali u našu slobodu.

U Brodsko- posavskoj županiji je poginulo oko 700 su hrvatskih branitelja, a u bosanskoj Posavini 1000, a najviše bole rane dvadesetosmero maloljetne djece koja su poginula ovdje u Slavonskom Bodu. Kada razmišljam o tom vremenu i kada se sjetimo svega toga, onda nam je jasno zašto je zapisano da Sva pored Slavonskog Broda nekako sporije i tiše teče , moleći se za sve te drage ljude koji više nema. Ono što je bitno uvijek i u svakoj prigodi bitno spomenuti je nikada, ali baš nikada ih ne smijemo zaboraviti. Ovdje kod nas u Brodsko posavskoj županiji žive vrijedni marljivi ljudi, Slavonci je, ali žive ovdje Hrvati iz Bosanske Posavine, Hrvati iz banjalučkog kraja Hrvati iz Vojvodine i iako su nas uvijek htjeli dijeliti, pa čak i danas, Hrvatska demokratska zajednica stranka je za sve ljude koje voli Hrvatsku i jedino se naša stranka iskreno boriti za interese Hrvata, bilo da su oni Slavonci, bilo da su oni Hrvati iz Bosne i Hercegovine, iz Vojvodine, Crne Gore, gdjegod Hrvati žive i gdje god Hrvati dišu.

U ovakvim prigodama mi govorimo o značenju naše stranke prilikom stvaranja naše Domovine, prilikom obrane naše Domovine, prilikom ulaska u NATO, u europske integracije, poslijeratnu obnovu, gospodarsku revitalizaciju, a evo sada smo ušli u Schengen, uveli smo euro – našu valutu koju krase naša hrvatska obilježja. Naša Hrvatska demokratska zajednica stranka je koja na ovim regionalnim razinama je jedna moderna europska stranka u okviru europskih pučkih stranaka. Taj europski šarm našoj stranci dao je naš predsjednik Plenković zajedno sa najbližim suradnicima, jer je spojio ono tradicionalno i moderno – starije i mlade, utemeljitelje i mladež, ali ne zaboravljajući pritom na poruku prvog našeg predsjednika, doktora Tuđmana, ne zaboravljajući našu vjeru, ne zaboravivši našu tradiciju i naravno, nikako branitelje. Kad god je bilo najteže, hrvatski narod uvijek je davao povjerenje Hrvatskoj demokratskoj zajednici od Domovinskog rata od vremena krize pandemije, od vremena krize u energentima itd.

No, naši se politički neistomišljenici , kako su moji prethodnici rekli, služe lažima. Oni nemaju političke hrabrosti da priznaju uspjehe Hrvatske demokratske zajednice i žele nas i dan danas ponovno prikazati kao neku stranku opasnih namjera. Pitam se, je li itko može zamisliti u današnje turbulentno vrijeme da našu Hrvatsku vodi netko drugi osim predsjednika Plenkovića i Hrvatske demokratske zajednice. Ja sam uvjeren da imamo svi isti odgovor- apsolutno je to nemoguće.

Međutim, istine radi, iako znam da su brojke suhoparne kao župan ja moram spomenuti projekte koje su u suradnji sa 🇭🇷Vladom Republike Hrvatske realizirani ovdje u Brodsko- posavskoj županiji. Spomenuo sam COVID krizu. Čim se COVID kriza dogodila Vlada Republike Hrvatske donijela je mjeru i sačuvala radna mjesta. Uz te mjere mi u Brodsko posavskoj županiji smo 2 milijuna kuna usmjerili malim poduzetnicima, a milijun kuna našim poljoprivrednicima. Nabavljali smo aparate za dijagnostiku COVID- a PCR aparate i to 870,000 kuna vrijedan za Zavod za javno zdravstvo 300.000 kuna za novogradišku bolnicu, a 500,000 kuna dali smo u Brodskoj bolnici za istu namjenu.

Što se tiče zdravstva, obnovili smo sve zgrade u bolnici u Slavonskom Brodu i mnoge odjele. Vrijednost investicija je 120 milijuna kuna. Napravili smo Pedijatriju u Slavonskom Brodu i obnovili smo ambulante primarne zdravstvene zaštite vrijednosti 13 milijuna kuna. Također, obnovili smo sve bolničke zgrade u Novoj Gradiški, vrijednost tih investicija je 80 milijuna kuna.

Obnovili smo, također ovdje, u Slavonskom Brodu i Dom za starije i nemoćne što je investicija vrijedna 16 milijuna kuna.

Mi ovdje stipendiramo sve studente medicine, ove godine ih ima 34 vrijednosti, a stipendije na godišnjoj razini iznose oko 2000 eura.

S ponosom mogu reći da su sve matične, osnovne i srednje škole u brodsko posavskoj županiji obnovljene, a vrijednost investicije je 84 milijuna kuna.

U prekograničnoj suradnji, a to su projekti koji nam danas jako puno pomažu smo instalirali 16 solarnih elektrana na krovove škole. Vrijednost ove investicije je 180,000 €.

Moram reći da mi stipendiramo 130 studenata i zato izdvajamo milijun kuna, a isto tako svi studenti u suradnji s Hrvatskim željeznicama imaju besplatan prijevoz željeznicom.

Uz pomoć Vlade RH sva naša djeca imaju besplatne obroke, a moram reći da danas imamo i 93 pomoćnika u nastavi za što izdvajamo 4 milijuna kuna.

Završili smo proces, odnosno Sustav navodnjavanja u Orubici, 326 hektara se navodnjava, vrijednost investicije je 35 milijuna kuna i prelazimo na istok na sustav Biđ gdje će se navodnjavati i 1200 hektara. od 2021 do 2027. kroz 14 mjera našim poljoprivrednicima ćemo isplatiti 14, 5 milijuna kuna potpora.

Moram isto tako reći da ne smijemo zaboraviti da je Vlada Republike Hrvatske, ova Vlada, dala jamstvo za veliku izgradnju Luci brod, koja je vrijedna 130 milijuna kuna. Ova Vlada napravila je 2 mosta na Savi, kod Svilaja a evo skoro je gotova i Stara Gradiška, a to da je apsolutno jedan novi pogled i u prometnom, ali i u gospodarskom smislu. I onda, na kraju, što nikada ne smijemo zaboraviti, ova Vlada spasila i proizvodnju i radna mjesta u Đuri Đakoviću.

Eto, drage moje stranačke prijateljice i stranački prijatelji, ovo je istina. Protiv laži se bori istinom, a istina je kao voda, o na uvijek nađe svoj put i pobjeđuje. Prigoda je ovo da zahvalim predsjedniku naše stranke i predsjedniku Vlade RH, gospodinu Plenkoviću i najbližim suradnicima zato što su ravnomjerno dali na značenju općinama, gradovima i županiji.

Bez Vlade sve ovo se ne bi moglo napraviti. Gospodine predsjedniče, u ime svih nas koji ovdje živimo, iskreno vam hvala. Također, moram istaknuti i zahvaliti se predsjedniku županijskog odbora gospodinu Ćosiću, koji je i predsjednik naše Skupštine te saborski zastupnik. Ovo su sve naši zajednički projekti i iskreno vam hvala. Gospodine predsjedniče, Plenković mi ovdje u Brodsko – posavskoj županiji, spremni smo opravdati vaše ukazano povjerenje i ukazano povjerenje naših birača. Spremni smo odgovorno nastaviti voditi Brodsko – posavsku županiju i prisnažiti pobjedi Hrvatske demokratske zajednice na nacionalnoj razini u bilo kojim izborima i u bilo koje vrijeme.

I na kraju stojim ovdje pred Vama kao ponosan član Hrvatske demokratske zajednice i ponekad se pitam zašto? Zašto Hrvatska demokratska zajednica? Odgovor je relativno jasan, nešto je u odgoju, ali ono što je najbitnije, Hrvatska demokratska zajednica i Domovina hrvatska je u srcu. Što poželjeti našoj stranci uz rođendan? Našoj stranci želim sve najbolje, a vas dobri ljudi, moje drage stranačke prijateljice i prijatelji. Neka čuva dragi Bog, kao i našu Domovinu Hrvatsku!, napisao je Marušić