Masovno trovanje policajaca: ‘Padali su u nesvijest po postajama’!

Masovno trovanje policajaca: ‘Padali su u nesvijest po postajama’!

Dogodilo se masovno trovanje policajaca, a čini se kako je svemu kriva jedna namirnica koju su konzumirali.

Trovanje se dogodilo u više policijskih postaja na zagrebačkom području, otkrivaju danas 24 sata.

Nagađa se da je problem bio u krumpiru koji je neprimjereno skladišten pa je sadržavao preveliku količinu toksina solanina, a u postaje je s drugim jelima distribuiran iz centralne policijske kuhinje u Petrinjskoj ulici u Zagrebu.

“Bilo je to strašno za vidjeti, ljudi su povraćali i padali u nesvijest po wc-ima, pa i u uredima, na hodnicima, bili je tako dramatično da su neki pomislili kako nas je netko namjerno otrovao”, prenose 24 sata riječi otrovanog policajca.

Što je zapravo solanin? Rije je o iznimno toksičnom sastojku pa i male količine mogu izazvati trovanje koje karakterizira povraćanje, znojenje, grčevi u želucu i crijevima, aritmije srca, glavobolja. Događa se kad krumpir pozeleni.

Trovanje učenika

Ako je zelen i nakon guljenja, nikako ga ne konzumirati! Ako dođe do halucinacija i proširenih zjenica znak je to vrlo snažnog otrovanja. U najtežim slučajeva otrovanje solaninom može završiti fatalno. Dakle, smrću.

Prženjem u kupki od ulja pri temperaturi od 170°C (kao što je slučaj kod prženja u fritezi), solanin se u najvećoj mjeri inaktivira, ali kuhanje nema gotovo nikakvog učinka, dok zagrijavanje u mikrovalnoj inaktivira samo manji dio solanina”, navodi portal Coolinarika.

Solanin je koncentriran i u proklijalom krumpiru pa je jedini spas debelo guliti koru krumpira.

“Jedno od velikih trovanja dogodio se u južnom Londonu kada je 78 učenika konzumiralo kuhani krumpir koji je očito zbog nekog razloga sadržavao visoku konvcentraciju solanina.

Znakovi trovanja su se pojavili nakon 14 sati, ali su bili vrlo dramatični (povraćanje, preznojavanje, drhtanje, jaka glavobolja, proljev, grčevi). Neki su dječaci danima poslije halucinirali”, navodi Coolinarika.