Splitska pročelnica bez pardona: ‘Braniteljima će se baviti DORH! Prostore koriste nezakonito, neka ih mirno predaju‘

Splitska pročelnica bez pardona: ‘Braniteljima će se baviti DORH! Prostore koriste nezakonito, neka ih mirno predaju‘

Splitska pročelnica za gradsku imovinu Maja Đerek prilično je decidirana.

– Udruga BATT i Ronilačko ekološki klub HVIDR-a Split prostore u Vili Dalmaciji dobili su bez provedenog javnog natječaja i potpuno besplatno, što je nezakonito. Ti ugovori se ne smiju produžiti jer bi se time kršio zakon. Hrvatski branitelji borili su se i za poštivanje zakona, a ne za anarhiju ili stavljanje u povoljniji položaj nekih od njih –  kaže u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ova diplomirana pravnica., piše slobodna dalmacija

Nakon objave vijesti da BATT i ronioci HVIDRE moraju van iz Vile Dalmacije, na noge su se dignule braniteljske udruge. Tvrde da bezuvjetno stoje uz svoju braću po oružju, da je nekadašnja Titova splitska rezidencija bila njihova ratna baza od 1990. do 1998. te da su partizani oni koji im to sada “otimaju”.

– Molim braniteljske udruge da se na ovakav prizeman način više ne obračunavaju s gradskom upravom, a samo s ciljem da zadrže nezakonito stečene privilegije. Posebno nema potrebe da se bilo koga etiketira “da mrzi sve hrvatsko ili da je partizan koji otima” samo zato što se dosljedno žele provoditi zakoni Republike Hrvatske – ističe Đerek.

Zazivanje agresivnog ponašanja i “pjena partija” za goste Vila Dalmacije naziva “posebno neodgovornim”. 

– Dosadašnja praksa pogodovanja prestaje, a Upravni odjel objavit će i popis korisnika svih gradskih stanova i eventualnih dugovanja – poručuje ona. I navodi da Udruga BATT i Ronilačko ekološki klub HVIDR-a Split prostore koriste u suprotnosti s člankom 391. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima te člankom 6. Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora.

– Korištenje odnosno zakup prostora ne može nikako biti besplatno niti postoji zakonski propis koji braniteljskim udrugama isto omogućava. Sva dokumentacija o nezakonitom korištenju bit će proslijeđena nadležnom državnom odvjetništvu radi utvrđivanja odgovornosti zbog kršenja zakona, zaobilaženja javnog natječaja odnosno štete zbog besplatnog korištenja – navodi pročelnica za gradsku imovinu.

Pritom podsjeća da je udrugama poslan dopis u kojim ih se poziva na mirnu predaju prostora. Pri čemu im je ostavljen i broj telefona na koji se trebaju javiti.

– Dopis je poslan preporučeno poštom i nisu nam poznati razlozi zašto udruga HVIDR-a nije zaprimila i poziv jer su prema našim evidencijama obaviješteni o pošiljci. Predstavnici Udruge BATT se unatoč dopisu koji su zaprimili i o čemu postoji dokaz odnosno povratnica, nikada nisu javili niti se pojavili na zakazanom sastanku dana 14. veljače 2023. godine.  Zaključujemo da udruge odbijaju komunikaciju i razgovor te ne možemo ostvariti kontakt. Iz istog razloga upućena je zaštitarska služba u Vili Dalmacija da napomene predstavnicima udruga da se jave na naznačene brojeve telefona, što nisu učinili.

Umjesto na sastanak, udruge su izašle pred medije i ustvrdile da im je zabranjen ulazak u kompleks Vile.

– To nije točno. Ovim putem još ih jednom pozivam da se jave radi dogovora o primopredaji objekata – ističe Maja Đerek.

Gradu Splitu braniteljske udruge prigovaraju što se prostori oduzimaju njima, a ne i MedILS-u i splitskom HNK-u.

– Za prostor u kompleksu Vile Dalmacije koji danas koristi MedILS postoji važeći ugovor o korištenju između tadašnje gradske vlasti i Ministarstva znanosti iz 2001., te je izvršena rekonstrukcija i adaptacija prostora u skladu s izdanom građevinskom dozvolom i svim potrebnim suglasnostima o trošku korisnika. Za daljnje prigovore, udruge će upućuju na nadležnog ministra Fuchsa. Što se tiče prostora koje koristi HNK Split, Upravni odjel za gradsku imovinu već je ranije pokrenuo razgovore s vodstvom HNK Split o načinu napuštanja predmetnih vila. No, za razliku od udruga, vodstvo HNK se odazvalo sastanku i postupci su pokrenuti – navodi Đerek.

Glavni cilj svih ovih aktivnosti, navodi ona, je obnoviti preostale objekte u kompleksu Vila Dalmacije, koji su sada, zbog nebrige i nečinjenja,  u poluderutnom i zapuštenom stanju.

– Namjera je da se u navedenom kompleksu, koji se nalazi na jednoj od najljepših lokacija na Jadranu, u dogledno vrijeme osim komercijalnih sadržaja, omoguće javni i društveni sadržaji, na dobrobit svih građana i na ponos Splita. Objekt Staklenika koji je koristio BATT je trenutno u zapuštenom stanju, u što se javnost mogla uvjeriti preko medija, a i Građevinska inspekcija je utvrdila kako su radovi na ovom kulturnom dobru bili nezakonito izvedeni od strane Udruge BATT. Ukoliko udruga ima primjedbe za nalaz inspekcije, molimo da se obrati nadležnom Državnom inspektoratu i gospodinu Andriji Mikuliću – poručuje pročelnica za gradsku imovinu.

Ona poziva sve braniteljske udruge da se prijave na buduće natječaje za zakup poslovnih prostora koji će se  provoditi transparentno i zakonito, a gledat će se i program rada udruga.

Objekti Staklenik i Baraka u Vili Dalmacija, objavljuje Đerek, više neće biti predmet zakupa.

No tu očito nastaje problem. Dio braniteljskih udruga ne želi na natječaj za zakup.

– Oni navode da smatraju kako imaju pravo na besplatno korištenje. Pri tome na izričiti upit nisu se znali očitovati koji propis im daje to pravo. Grad Split odnosno Upravni odjel za gradsku imovinu postupat će po svim zakonskim odredbama te će se odnositi jednako i zakonito prema svima, bez pogodovanja. Više neće biti besplatnog korištenja gradskih nekretnina odnosno kako se više nikada neće zaobilaziti javni natječaji. Smatramo da u jednoj članici Europske unije, a koja želi postati i članica elitnog kluba OECD-a, takve zdravorazumske i zakonske kategorije više ne bi trebalo posebno naglašavati niti objašnjavati.

Gradske su vlasti odredile i visinu naknade za bespravno korištenje poslovnih prostora pa će, najavljuje Maja Đerek, svi bespravni korisnici dobiti račune za naknadu za bespravno korištenje u visini tržišne cijene zakupa.

– Do sada takav akt nije postojao. Usporedo pokrenut će se i postupci iseljenja iz poslovnih prostora koji se bespravno koriste – zaključuje pročelnica za gradsku imovinu.