Gumenih bombona s marihuanom kod nas je i više nego što mislimo: ‘Vrlo su opasni iz jednostavnog razloga…’

Gumenih bombona s marihuanom kod nas je i više nego što mislimo: ‘Vrlo su opasni iz jednostavnog razloga…’

Krajem prošle godine spremačice iz Konavala pojele su gumene bombone s marihuanom koje je ostavio turist u apartmanu. No čini se da je takvih bombona kod nas više nego što mislimo. U Barceloni je španjolska policija razotkrila laboratorij u kojem su se proizvodili gumeni bomboni od marihuane koji su poštom putovali i za Hrvatsku

Šareni gumeni medvjedići proizvodili su se u tajnom laboratoriju u ovom stanu u centru Barcelone. Nisu bili slatki, bili su – halucinogeni., piše danas.hr

“Isti su vrlo opasni iz vrlo jednostavnog razloga što u većini slučajeva kada se radi o ilegalnom tržištu nitko ne zna koja je koncentracija THC u njima, dakle one aktivne tvari”, kazao je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

U stanu je pronađeno 70 paketa s 5 tisuća bombona od marihuane. Osim za Hrvatsku, poštom su putovali za Njemačku, Francusku, Italiju, Nizozemsku i Portugal.

“Teško je reći je li to uobičajena praksa, ali nije ni neuobičajena. Naravno da naša praksa takva kriminalistička pozna takve slučajeve puno dekada unazad. THC se pojavljivao u prehrambenim proizvodima u većoj koncentraciji nego što bi trebao”, kazao je stručnjak za droge Dubravko Klarić.

U studenom su gumeni bomboni s marihuanom stigli i u ruke spremačica iz Konavala. U apartmanu ih je ostavio turist iz Kanade. Pojele su ih, pa zatražile liječničku pomoć.

“To je jedan slučaj koji nas je već tada ponukao na oprez, isto tako ovi bomboni koji da li su bili legalno ili legalno došli na hrvatskom tržištu. To nam govori da moramo napraviti kontrolu prehrambenih proizvoda”, kazao je Petković.