Prometni stručnjak o zabrani dizelaša i benzinaca: Mi sad postajemo smetlište EU

Prometni stručnjak o zabrani dizelaša i benzinaca: Mi sad postajemo smetlište EU

Od 2035. godine u EU više nećete moći kupiti nove automobile na benzin i dizel već isključivo nova vozila s nultom stopom štetnih emisija.

Prometni stručnjak Željko Marušić kaže da je odluka politička i geostrateška, a vidjet će se koliko će se moći održati. “Ona je kontradiktorna jer da bi proizveli i električno vodilo potrebna je ogromna količina energije, koja uključuje i ugljen. Pitanje je hoće li ova odluka biti prolongirana”, za N1 je rekao.

“Prodaja električnih vozila u Norveškoj je u siječnju ove godine pala za 93 posto naspram lani, u Njemačkoj 80 posto”, dodao je.

Marušić je napomenuo i da imamo paradoks gdje se plug-in hibridna vozila oslobađaju trošarina, a i ona zagađuju okoliš. “Davanje poticaja na električna vozila je nagrađivanje bogatih na uštrb siromašnih. Mi imamo prodaju novih vozila upola manju nego 2008. godine i naš vozni park stari. Što znači nekom poticaj od 20.000 kuna na vozilo od 400.000 kuna ako ima plaću od 1.000 eura”, rekao je.

“Cijene i dizelskih vozila su porasla. Limuzina koja je koštala 20.000 eura, sada je 30.000 eura, a električna i 40.000 eura. Naši građani su osuđeni na rabljena vozila, a to su mahom dizeli iz uvoza koja su upitne kvalitete. Mi postajemo smetlište EU. S jedne strane se favoriziraju “čista” vozila koja su skupa, a većina građana kupuje vozila koja se otpisuju s bogatih tržišta”, smatra Marušić.

Dodao je da je po pitanju prodaje novih vozila, 55 posto benzinaca, i 21 posto hibridnih vozila. “Tu se uzima siromašnima da bi se dalo bogatima, a siromašni će kupovati starija vozila koja će biti dodatno penalizirana i naš će vozni park i dalje starjeti. Mi sada imamo prosječnu starost voznog parka gotovo 15 godina, a 2008. je bio blizu 10 godina. To je loše. Nelogično je da se poticaji daju na one automobile koji naši građani ne mogu kupovati”, zaključio je Marušić, piše N1.