Sigurno ne znate čemu služe točkice na vjetrobranskom staklu, uloga im nije mala

Sigurno ne znate čemu služe točkice na vjetrobranskom staklu, uloga im nije mala

Jeste li ikada pogledali u vjetrobransko staklo svog automobila i primijetili male crne točkice? Pitate se zašto su tamo?

Svakodnevno provodimo mnogo vremena u autu, a ne znamo mnoge detalje. Recimo, male crne točkice oko vjetrobranskog stakla, čemu služe?

Moderna auto stakla, lijepe se za karoseriju automobila i na njihove rubove stavlja se posebno lijepilo koje kada se osuši izgleda jako ružno i neprivlačno.

Zbog toga se crne točke bukvalno bojaju keramičkom bojom, a zatim se peku u pećnici na 150 stupnjeva celzijusa. Ove točkice sprječavaju da se ljepilo troši i topi, a također čine da naše vozilo estetski izgleda lijepo i privlačno, piše City Magazine.

Ta crna traka koja se obavija oko prozora naziva se frit traka i to je zapravo keramička boja koja se ugrađuje u staklo te ju je nemoguće skinuti ili sastrugati.

Richard Reina, stručnjak za proizvodnju automobilskih proizvoda, objasnio je sve ovo za za sajt Travel + Leisure.

Dakle, ove crne tačke „obezbeđuju sigurnu tačku kontakta između stakla, lepka i okvira vetrobranskog stakla“, objašnjava Reina.

U suštini, male crne točke pomažu da se vjetrobransko staklo drži na mjestu i da sprječe njegovo kretanje dok se automobil kreće. Bez tih točkica, vjetrobransko staklo bi lako moglo ispasti iz okvira.

I još jedna važna stvar.

Ako se male crne točke na vjetrobranskom staklu vašeg automobila počnu skidati sa stakla, morate ih zamijeniti. „Crne točke na vjetrobranskom staklu imaju važnu karakteristiku i ne bi ih trebalo pokušavati popravite ih ili ih promijeniti. One štite vezu vašeg vjetrobranskog stakla s vašim vozilom, a bez njih vaše vjetrobransko staklo ne bi odgovaralo vašem automobilu kako treba“, objašnjava Reina., prenosi N1