MORH plaća 700 eura mjesečno za dragovoljno služenje vojnog roka

MORH plaća 700 eura mjesečno za dragovoljno služenje vojnog roka

Ministarstvo obrane odlučio je osjetno povećati naknade za ročnike koji odlaze na dragovoljno služenje vojnog roka jer njihov broj u posljednje vrijeme snažno pada.

Naknada bi se uskoro trebala dići na 700 eura neto mjesečno (oko 5300 kuna), a ovog časa iznosi tek 398 eura, doznaje Jutarnji. Vojni rok traje 40 dana, pa će ročnici će u tom razdoblju moći zaraditi 1400 eura.

Uz novčanu naknadu, ročnici tijekom 40 dana imaju pravo na sve vrste osiguranja, smještaj i prehranu, vojnu odoru i sportsku opremu, dopust u trajanju do pet dana. Povećanje naknade jedan je od pokušaja da mlade potaknu na služenje vojnog roka.

Većina ročnika koji završe temeljnu obuku poslije potpisuje profesionalni ugovor i ostaje u Oružanim snagama RH pa je taj program dragovoljne obuke jedan od glavnih modela privlačenja novih ljudi.

Oružane snage i Ministarstvo obrane suočeni su s velikim padom interesa mladih za vojni poziv. MORH godišnje treba 1000 dragovoljnih ročnika, a lani je vojni rok završilo samo njih oko 400. Razlog? Rat u Ukrajini, piše Jutarnji.