Koliko banana je poželjno dnevno pojesti i mogu li pomoći kod mršavljenja? Stručnjaci znaju odgovor…

Koliko banana je poželjno dnevno pojesti i mogu li pomoći kod mršavljenja? Stručnjaci znaju odgovor…

Koliko banana je dobro pojesti dnevno? Jesu li zdrave za naš organizam? Mogu li uz pomoć banana skinuti kilograme? Ovo su samo neka od najčešćih pitanja, koja mnoge ljude svakodnevno dovode u nedoumicu. Rado bi se prepustili uživanju u omiljenom voću, često i bez ograničenja, ali opet…

Prava istina je da su banane jako zdrave i odličan izvor hranjivih tvari poput magnezija, kalcija, kalija, vitamina C i vitamina B6, a iznimno su bogate i vlaknima. Jedna banana težine 100 grama ima oko 89 kalorija. Njezine nutritivne vrijednosti, između ostalog, podrazumijevaju 23 g ugljikohidrata, 2,6 g vlakana, 1,1 g proteina, 5,4 g škroba… Kaže se da banana daje energiju, a njezin energetski potencijal skriva se u ugljikohidratima i zato se najčešće konzumiraju kao užina. Nutricionisti preporučuju kombiniranje banana s namirnicama bogatim proteinima i zdravim mastima, kao što su orasi, maslac od kikirikija ili kuhano jaje.

Banane uglavnom nisu opasnost za liniju, ali je, kao i u slučaju druge hrane, potrebno biti na oprezu i jesti ih umjereno, osobito ukoliko niste skloni fizičkoj aktivnosti. Stručnjaci nisu odmjerili precizan broj banana koje je poželjno pojesti svakoga dana. Nekim je ljudima potrebno više energije, jer su više fizički aktivni, pa ih mogu konzumirati i nekoliko dnevno. Drugima je, pak, dovoljno pojesti pola ili cijelu bananu tijekom dana. Ništa se neće drastično dogoditi ukoliko, s vremena na vrijeme, premašite ovu količinu banana na dnevnom nivou, ali ona ne bi smjela prijeći u naviku. Banane, naime, u sebi sadrže i šećer.

Glavna komponenta nezrelih banana je škrob, zelene voćke sadrže do 80 posto škroba, koji se, tijekom zrenja, pretvara u šećere i završi na manje od 1 posto kada je banana potpuno zrela. U zrelim bananama ukupni udio šećera može doseći više od 16 posto.

Zato je, uzimajući sve ovo u obzir, najpoželjnije ograničiti konzumaciju banana na jednu ili dvije voćke dnevno. Svakako bi bilo dobro napraviti dovoljan vremenski razmak između dvije porcije, te obradovati vlastiti organizam i unosom nekih drugih zdravih, nutritivno vrijednih namirnica, piše slobodnadalmacija.hr