Špika: Krizni porez se napokon ukida, pohvalno, ne i dovoljno…

Špika: Krizni porez se napokon ukida, pohvalno, ne i dovoljno…

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika na svom je facebook profilu prokomentirao najavu ukidanja kriznog poreza…

Objavu prenosimo u cijelosti:

Podržavamo pozitivnu reakciju Vlade koja je nakon upornog traženja braniteljskih i umirovljeničkih udruga, kao i niza umirovljeničkih stranaka nakon više od 10 godina odlučila ukinuti takozvani krizni porez kojeg je 2010. uvela Jadranka Kosor na mirovine po posebnim propisima. Ovoj odluci su se posebno obradovali branitelji kojih je preko 60 tisuća od ukupno cca 100 tisuća osoba na koje se navedena odluka odnosi. Moglo bi se slobodno kazati da je ovo na neki način konačan rezultat zajedničkog napora braniteljskih i umirovljeničkih udruga kao i umirovljeničkih stranaka jer su se godinama svi zalagali za ukidanje navedenog poreza.

Sve tješnja suradnja umirovljeničkih udruga i stranaka nakon pokretanja političke platforme UMIROVLJENICI ZAJEDNO daje naslutiti da u skoroj budućnosti slijedi niz novih zajedničkih akcija prema Vladi RH sa ciljem značajnog poboljšanja umirovljeničkog standarda. Ova odluka Vlade o ukidanju „kriznog poreza“ kao i one koje će zasigurno uslijediti zajedničkim nastupom umirovljeničkih udruga i stranaka treba sagledavati u kontekstu realizacije obećanja Vlade prema umirovljenicima sa jedne strane, kao i sve bolja suradnja i organiziranost umirovljeničkih stranaka i udruga na zajedničkom programu sa druge strane. Navedeno sasvim sigurno nije niti može biti kupovanje umirovljeničkih, odnosno u ovom slučaju braniteljskih, glasova kako to naglašavaju neke oporbene stranke.

Koliko god bili kritični ne možemo ignorirati činjenicu da se u prošloj godini učinio značajan iskorak prema umirovljenicima, posebno u smislu višekratne financijske pomoći za prevladavanje naglog porasta troškova života, kao i važne promjene u obiteljskim mirovinama koje su nastupile od 01. siječnja ove godine, no to još uvijek nije dovoljno budući je mirovina za više od pola milijuna umirovljenika usprkos svemu još uvijek ispod linije siromaštva.

Glavani zadatak svih okupljenih na platformi UMIROVLJENCI ZAJEDNO kao i onih koji daju programsku podršku je beskompromisna borba protiv siromaštva umirovljenika. Što prije se udruženim snagama trebamo izboriti za drugačiji način izračuna mirovina, za izračun kojim bi nakon 41 godine staža i 65. godina života mirovina uistinu bila dostatna za život dostojan čovjeka. To sasvim sigurno uz navedene parametre nije niti može biti mirovina koja je ispod linije siromaštva., napisao je Špika na facebooku