Genijalne pregovaračke sposobnosti Tomaševića : Radnicima Holdinga veće plaće, građanima veći računi…

Genijalne pregovaračke sposobnosti Tomaševića : Radnicima Holdinga veće plaće, građanima veći računi…

Tomislav Tomašević uspio je postići dogovor sa sindikatima Holdinga te se time završava proces mirenja i neće biti masovnog štrajka djelatnika gradskih službi. Materijalna prava radnika bit će povećana prema novom kolektivnom ugovoru koji će trajati sljedeće tri godine.


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević postigao je dogovor s predstavnicima sindikata Holdinga, zadnjeg dana pregovaranja.

Time sedam tisuća radnika svih gradskih službi  – Čistoće, ZagrebParkinga, ZET-a, Groblja, Zrinjevca… odustaje od štrajka te će im biti povećana materijalna prava kroz novi kolektivni ugovor. 

“Pregovori su bili dosta intenzivni, no postigli smo dogovor. Dogovorili smo novi kolektivni ugovor za Holding i ZET koji će vrijediti tri godine”, rekao je Tomašević te nagladio kako je time osiguran socijalni mir i stabilnost u Gradu.

“Ovaj veliki paket za radnike Holdinga i ZET-a opravdan je za ove okolnosti”, rekao je Tomašević i naglasio da je stalni problem nedostatak radnika te je zbog toga “potrebno povećati materijalna prava i uvjete rada, kako bi mogli povećati broj operativnih radnika”.

“Osnovica ide gore odmah od 1. siječnja, a podižu se i druga materijalna prava. Povećanje je najveće za radnike s najmanjim primanjima, što smatramo najpoštenijim”, rekao je gradonačelnik te naglasio kako su se obvezali na sistematizaciju u sljedećih 30 dana, za što je odvojeno 60 milijuna kuna.

“Od preostalih 6 uvjeta radnika, prihvatili smo uvjet za povećanje koeficijenta, a o ostalim uvjetima će se nastaviti pregovarati. Očekujemo poboljšanje svih usluga za građane”, naglasio je gradonačelnik.   

Gdje će Grad naći novac za ove promjene, Tomašević je pokušao objasniti: “Prvi izvor je interna ušteda, ali morat će doći i do određenih poskupljenja komunalnih usluga, koje treba gledati i kroz kontekst inflacije, a što će točno poskupjeti, to ćemo dogovoriti s koalcijskim partnerima. Kao treći izvor financiranja ovih promjena je i gradski proračun”, kaže Tomašević. 

Pregovori se nastavljaju tijekom cijelog dana. Tomašević u 13 sati ide na pregovore s radnicima Čistoće, a za 17 sati najavljen je nastavak mirenja u Holdingu, kada bi trebali biti postignuti i posljednji dogovori prije no što sindikati i zakonski mogu krenuti u generalni štrajk.

Tomašević je prošlog tjedna radnicima Čistoće obećao nastavak pregovora o preostalim zahtjevima, koji uključuju povećanje materijalnih prava i poboljšanja uvjeta rada. Bio je to uvjet da prekinu s blokadom odvoza otpada i vrate se na posao, u čemu im se pridružio i sam gradonačelnik.

Tom prilikom Tomašević je rekao kako je potrebno naći ravnotežu između “poštene plaće radnicima i cijene usluge odvoza otpada koju građani mogu priuštiti”, što bi moglo značiti i poskupljenje usluga za građane.