Peternel: Kongo i Zambija poslali su snažnu političku poruku

Peternel: Kongo i Zambija poslali su snažnu političku poruku

Osmero hrvatskih državljana koji su osumnjičeni za trgovanje djecom u pokušaju i krivotvorenje dokumenata nalaze se u privatnom smještaju koji si sami plaćaju na tajnoj lokaciji u Zambiji, ne smiju imati kontakt s djecom koju su posvojili. Novo ročište bit će za 10-ak dana. O tome su u Studiju 4 govorili Igor Peternel iz Domovinskog pokreta i Gordan Bosanac iz Možemo!

Posvojenje djece iz DR Konga

Peternel smatra da reakcija hrvatskih institucija nakon uhićenja nije bila adekvatna.

– S obzirom na to da su naši uhićeni građani bili 12,13 dana u pritvoru, a uopće se o tome u Hrvatskoj nije pričalo dok slučajno Domovinski pokret nije poslao priopćenje u kojem je tražio da se oglase hrvatske institucije i da reagiraju, objasne građanima o čemu se tu radi. Kasnije je došlo do još gorih reakcija. Imali ste intervju s predsjednikom Vrhovnog suda za jednu televiziju gdje je on čak pomiješao dvije države i usput optužio svoje vlastite suce da su učinili određene pogreške, a sve utemeljeno na pogrešnoj percepciji dvije pomiješane države. Kasnije se ispravljao pa je napisan demanti pa je utvrđeno da je tu došlo do određenih proceduralnih problema. Pogotovo kod suda u Zlataru. Ne zna se zašto se pojavio baš sud u Zlataru koji je bio upetljan u više tih slučajeva. Zapravo ne znamo kako se sve to skupa dogodilo i zašto ta djeca imaju hrvatsko državljanstvo, odnosno hrvatske putovnice, na temelju čega? Jesu li ti dokumenti koji su stigli iz Konga, tj. Zambije vjerodostojni? Mi zapravo puno toga ne znamo i tek prave odgovore trebamo saznati, rekao je.

Bosanac smatra da je glavna i ključna institucija, nakon uhićenja hrvatskih državljana, Ministarstvo vanjskih poslova.

– Oni uistinu i jesu radili dio svog posla. Mi nemamo informacije kako ga oni rade svakodnevno. Koliko se tu još može napraviti. I ono što je bila jedna od preporuka, koja je potvrdila da su i to učinili, je angažirati i neke kapacitete Europske unije budući da smo punopravna članica. Naši državljani su državljani Europske unije i mogu primiti pravnu zaštitu i od institucija Europske unije i s te strane slučaj ide dalje. No, ono što je razotkriveno kroz ovaj slučaj je da uistinu postoji čitav niz propusta u institucijama Republike Hrvatske, od ministarstava, centara za socijalnu skrb, sudova vezanih za međunarodno posvojenje djece. Mislim da je to velika tema pred svima nama. Kako unaprijediti taj sustav da više ne bi došlo do ovakvih situacija, upitao je.

Peternel je dodao da su i Kongo i Zambija poslali međunarodnu poruku preko međunarodne javnosti i međunarodnih medija da je ta era “stavljanja u izlog njihove djece” završila.

– I to je sasvim sigurno jedna ozbiljna diplomatska i politička poruka, istaknuo je, piše HRT.