Amerikanci uhvatili ratnog zločinca, odsjekao čovjeku ruku jer se rukovao s Tuđmanom

Amerikanci uhvatili ratnog zločinca, odsjekao čovjeku ruku jer se rukovao s Tuđmanom

JUGOSLAV VIDIĆ (55) jučer je u američkoj saveznoj državi Ohio pozvan na sud zbog optužnice da je lagao američkoj Imigracijskoj službi i policiji o svojoj vojnoj službi i uključenosti u etnički motivirane napade na civile u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, objavilo je sinoć američko ministarstvo pravosuđa.

Prema optužnici, Vidić je u više navrata dao lažne izjave u uspješnom pokušaju da postane stalni rezident SAD-a, što uključuje i laž o služenju JNA u periodu od 1988. do 1989., pri čemu je izostavio da je služio u vojsci tzv. Srpske Krajine i drugim paravojnim postrojbama u periodu od 1991. do 1995. godine, navodi se u priopćenju.  

Odsjekao ruku čovjeku koji se nedavno rukovao s Tuđmanom

Optužnica navodi kako je Vidić lagao da nikad nije optužen za kršenje zakona usprkos činjenici da je u Hrvatskoj 1998. godine osuđen u odsustvu za ratni zločin.

Vidić je, navodi američko ministarstvo pravosuđa, sudjelovao u napadu srpskih snaga u rujnu 1991. godine, pri čemu je uz prijetnju oružjem izdvojio Stjepana Komesa te mu odsjekao ruku kojom se Komes nedavno rukovao s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom. Komes je kasnije ekshumiran iz masovne grobnice, a Vidić je u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora.

Srpski ratni zločinac je otišao u SAD 1999. godine kao izbjeglica, a njegov zahtjev da postane stalni rezident je odobren 2005. godine. Vidića američke vlasti terete i da je lagao policiji 2017. godine, kad su ga ispitivali o zahtjevu za imigraciju. Bude li Vidić osuđen u SAD-u, mogao biti dobiti maksimalno 15 godina zatvora., doznaje index.hr