Uživo iz Zambije: Nakon izlaska iz zatvora kakva je procedura za Hrvate, gdje će biti smješteni te gdje su djeca

Uživo iz Zambije: Nakon izlaska iz zatvora kakva je procedura za Hrvate, gdje će biti smješteni te gdje su djeca

Osmero Hrvata kojima se u Zambiji sudi zbog sumnje da su trgovali djecom pušteno je iz pritvora. Svoju će nevinosti dokazivati sa slobode, nakon što su platili jamčevinu, predali putovnice, našli 16 Zambijaca koji će jamčiti za njih te riješili privremeni boravak. Zemlju ne smiju napuštati.

  • Nakon 46 dana zatvora Hrvati otišli na privatni smještaj, sami platili troškove
  • Hrvati od suda dobili identifikacijske iskaznice za kretanje
  • Osmero Hrvata pušteno je iz pritvora
  • Odgođeno je ročište osumnjičenim Hrvatima u Zambiji zbog odsutnosti suca
  • Nova ročišta zakazana su za 6. i 10. veljače
  • Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga
  • Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, oni krivnju negiraju

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

19:15 Reporterka Provjerenog Danka Derifaj objasnila je za Dnevnik Nove TV kakva je sada procedura za Hrvate i gdje će biti smješteni te kako će plaćati troškove. 

“Nakon 46 dana zatvora oni su danas otišli na privatni smještaj koji im je osigurao njihov odvjetnik. Morali su ostaviti putovnice u sudu, dobili su identifikacijske iskaznice koje vrijede isključivo u gradu Ndoli i ne po ostalom dijelu Zambije, ne smiju napuštati grad”, kazala je Derifaj i dodala da se moraju redovito javljati policiji te se moraju 6. veljače pojaviti na prvom sljedećem ročištu, kada će tužiteljstvo izvesti svoje svjedoke.

“Sve troškove koji ih čekaju za vrijeme njihova boravka ovdje tijekom sljedeća tri mjeseca, na koliko im je odobrena viza, snose sami uz pomoć svojih obitelji. Ako se proces produži na više od tri mjeseca, oni će ponovno morati platiti boravišnu pristojbu”, izvijestila je iz Ndole Danka Derifaj.    

19:10 Izlazak Hrvata iz pritvora potvrdio je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

“Ova četiri para uspjela su regulirati boravak, upisana su u registar, dobila su odgovarajuće dokumente i smjestili su se tamo gdje im najviše odgovara i gdje će sami snositi troškove. Bili su u pratnji našeg konzula. Sve je kako smo i očekivali u smislu pružanja konzularne zaštite”, komentirao je Grlić Radman ulogu države u ovom procesu.

19:06 Preliminarne istrage pokazale su da dokumenti koji su izdani u Demokratskoj Republici Kongo, prije svega sudske presude nisu vjerodostojne, rekao je hrvatski konzul Dario Klasić.

“Tijekom ovog postupka treba se potvrditi jesu li uistinu dokumenti koji su izdani u DR Kongu falsificirani, a to je sada na državnom odvjetništvu. Znači, nitko ne zna koje će dokazne prijedloge izvesti na sljedećim raspravama, odnosno na sljedećim ročištima”, rekao je Klasić.