Na snazi zimski uvjeti, snijeg i orkanska bura stvorili velike probleme u prometu

Na snazi zimski uvjeti, snijeg i orkanska bura stvorili velike probleme u prometu

Snijeg i orkanska bura u Gorskom kotaru i na Kvarneru stvorili su velike probleme u prometu. Zatvorene su neke dionice autocesta. Zimski su uvjeti na cestama u Gorskom kotaru, Lici, na sjeverozapadu Hrvatske i u unutrašnjosti Dalmacije.

– Prometnice su čiste, nismo imali puno problema sa snijegom kao što smo imali s orkanskog burom. Snijeg pada, ali u kombinaciji s orkanskom burom stvaraju se nanosi i to otežava promet. Zatvorena je dionica autoceste od čvora Delnice do Kikovice za sav promet, ali ne zbog snijega nego zbog orkanske bure, rekao je Valentin Crljenko, voditelj Tehničke jedinice Delnice, HAC., javlja HRT

Dodao je kako se bura smiruje te da bi u roku od sat vremena mogli otvoriti taj dio ceste za promet osobnih vozila. 

– Na snazi su zimski uvjeti. U takvim uvjetima tegljači vezano uz zakon ne smiju prometovati, dok ostala vozila koriste zimsku opremu.

I u dijelu Dalmacije otežano se vozi zbog snijega, a moguća je i poledica. 

HRT-ova novinarka Tatjana Lisičin rekla je kako problema u prometu nema, te da je očišćena autocesta i većina županijskih cesta.

– Dalmacija je odsječena od RH samo kad je riječ o prometu kamiona s prikolicom zbog jake bure koja puše na dionici Sveti Rok-Posedarje, rekla je.

Istaknula je kako problema nema ni u pomorskom prometu, te da svi trajekti plove normalno. 

– Otkazana je samo jedna linija od Vela Luke prema Splitu, dodala je.

U noći sa subote na nedjelju snijeg je u Dalmatinskoj zagori padao samo na višim nadmorskim visinama stvarajući pokrivač na tlu do tri centimetra visine, doznaje se od voditelja zimske službe u Županijskim cestama u Splitu Petra Vuletića.

Na nižim nižim nadmorskim visinama mjestimično je padala susnježica.

– Od jutros je angažirano 10 kamiona i ralica na području Splitsko- dalmatinske županije koji posipaju sol po cestama i uklanjaju snijeg te su sve glavne ceste na području splitsko-dalmatinske županije prohodne, rekao je Vuletić.

Dodao je da su tijekom prošle noći snježne oborine u Dalmatinskoj zagori smanjene u usporedbi s jučerašnjim danom kad je interveniralo 25 kamiona i ralica na zasoljavanju i čišćenju cesta.