Na rast cijene od 36 centi dobila kaznu 3.000 eura? Odvjetnica objasnila zašto

Na rast cijene od 36 centi dobila kaznu 3.000 eura? Odvjetnica objasnila zašto

Dorotea Jurčić iz pravnog tima Udruge Glas poduzetnika komentirala je u Novom danu N1 televizije brojne inspekcije po trgovinama kao i u kakvoj se poziciji sad nalaze poduzetnici i koji im je najveći problem.

O vijesti da je frizerka povisila cijenu frizure za 36 centi, a dobila je kaznu preko 3.000 eura, Dorotea Jurčić kaže: “Što se tiče tog slučaja, čitala sam u medijima i poklapa se s onim što sam vidjela. Isti je tip prekršajnog naloga. Propisane kazne su između 5.000 i 15.000 kuna i jedna je kazna za pravnu osobu, a jedna za gospođu kao fizičku osobu, vlasnicu obrta. To može biti i veliki iznos kad se zbroji.”

Na pitanje po kojoj se zakonskoj osnovi kažnjavaju, objašnjava: “Državni inspektori izađu na teren, naprave zapisnik, utvrde činjenice, izdaju prekršajne naloge kojim se kažnjava osoba jer je povrijedila zakon. Državni inspektorat tvrdi da je povrijeđen Zakon o zaštiti potrošača vezano uz nepoštenu poslovnu praksu. Osobno kao odvjetnica s time se ne slažem. Ne vidimo uporište u zakonu za kažnjavanje o kojem sad pričamo. Ta nepoštena praksa nema veze s uvođenjem eura – govori se o agresivnoj ili zavaravajućoj poslovnoj praksi. Neistinite informacije bi bile zavaravajuće prakse, a gresivna bi bila neka prisila da se nekoga primora kupiti, a to isto nije ovdje slučaj.”

Trgovci su, kažu, ljuti, uložit će prigovore: “Dosta trgovaca se javilo jučer, prekjučer, svi su ljuti. Radi se o malim trgovcima i poduzetnicima. Nije samo problem plaćanja kazne, nego ne želiš da te netko pravi ludim. Odlučit će se za ulaganje prigovora.”

Komentirajući hoće li poduzetnici dizati plaće radnicima, rekla je: “Moramo biti svjesni koliki postotak radnika je zaposlen i radi za državu. Dok država ne počne dizati plaće, zašto očekivati od malog poduzetnika da to učini? Država umjetno pokušava trgovcima nametati određivanje cijena i ukida slobodu tržišta, a s druge strane ne podiže plaće svojim djelatnicima.”

Udruga Glas poduzetnika radi na ukidanju nameta, istaknula je. “Za male poduzetnike je ključan porezni sustav – on je toliko ograničavajuć, tjera te praktički da ne radiš. Bez temeljne reforme neće biti bolje klime za poduzetnike u ovoj državi”, istaknula je Jurčić.