Budnicom i polaganjem vijenaca počelo oblježavanje 30. obljetnice VRO Maslenica

Budnicom i polaganjem vijenaca počelo oblježavanje 30. obljetnice VRO Maslenica

U Zadru se danas održava središnja svečanost u povodu 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica. Bila je to prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnica i jedna od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata. 

Vojno-redarstvena operacija Maslenica, koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno su spojeni sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz. 

Na dan središnje proslave, u subotu 21. siječnja, ulicama Zadra održat će se ujutro u 8 sati budnica. Bit će upriličen mimohod pripadnika Oružanih snaga RH i MUP-a s ratnim zastavama, a na parkiralištu na Relji građani će moći razgledati izložbu vojne opreme i naoružanja OS RH i MUP-a.

Sveta misa toga dana služit će se u crkvi sv. Šime, a Svečana akademija održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu. Na Svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica u HNK sudjelovat će predsjednik Vlade Andrej Plenković koji će se prigodno obratiti. Uz premijera Plenkovića bit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić.

Akrobatska grupa HRZ-a Krila Oluje izvest će letački program koji će se moći pratiti sa zadarske rive od 14,30. U HNK-u Zadar održat će se i koncert Orkestra HRM-a, Klape HRM-a Sv. Juraj i Policijske klape Sv. Mihovil.

U subotu se održava i Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci Maslenica 93. – Memorijal Ivica Kapetanović u Sportskoj dvorani Krešimir Ćosić u ŠC-u Višnjik od 11 sati.

U danima koji slijede 30. obljetnica VRO Maslenica obilježit će se i brojnim drugim događanjima u mjestima na širem području Zadarske županije. U sklopu programa od 20. siječnja postavljena je izložba Slike, odore i znakovlje iz Domovinskog rata u Kneževoj palači u Zadru., javlja HRT