Butković o nestanku ruske jahte: ‘Preuzimam potpunu odgovornost, razriješio sam trojicu odgovornih’

Butković o nestanku ruske jahte: ‘Preuzimam potpunu odgovornost, razriješio sam trojicu odgovornih’

Ministar Butković osvrnuo se na propuste oko nestanka ruske jahtte Irine VU iz brodogradiliša u Betini. Istaknuo je kako su posrijedi dva glavna propusta: pečačenje i nadzor ruske jahte te pravovremena dostava informacija svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dao je izjavu za medije prije sjednice Vlade.

Osvrnuo se na misterij nestanka jahte ruske jahte Irine VU iz brodogradiliša u Betini.

Istaknuo je kako su posrijedi dva glavna propusta: pečačenje i nadzor ruske jahte te pravovremena dostava informacija svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj.

Butković je istaknuo kako je došlo do određenih propusta u resornom Ministarstvu i kako kao ministar preuzima potpunu odgovornost za njih.

“Ukupno je pet jahti blokirano u Hrvatskoj, jedna od njih je početkom 10. mjeseca otplovila sa suhog veza kao što smo saznali i nalazi se u Turskoj. Unutar Ministarstva mora su napravljeni određeni propusti. Prvi se odnosi na samo pečaćenje i nadzor jahte: nikome ne možete objasniti da je u 7. mjesecu zapečaćena, a da je u siječnju nema. Drugi propust koji je ključan je propust pravovremene informacije svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj. Nemaju saznanja da postoji popis jahti koje su zapečaćene”, objasnio je Butković.

“Ja kao ministar preuzimam svu odgovornost i donio sam određene odluke u ministarstvu, pa i kadrovske; razriješio sam načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je bio dirketno odgovoran javiti svim lučkim kapetanijama, lučkog kapetana u Šibeniku i voditelja ispostave u Betini. Ti ljudi to sigurno nisu učinili namjerno. Ovo je pogreška koja im se dogodila i vjerujem da se to više neće dogoditi jer su se sada poduzele mjere što se tiče nadzora tih jahti”, rekao je Butković., piše danas.hr