PROCURILI DOKUMENTI Transrodni vijećnik Možemo uhićen u Zambiji sklopio vjerski brak u Evangeličkoj crkvi u Zagrebu

PROCURILI DOKUMENTI Transrodni vijećnik Možemo uhićen u Zambiji sklopio vjerski brak u Evangeličkoj crkvi u Zagrebu

Transrodni par Kraljević, koji je u fokusu javnosti zbog “afere Zambija”, ozakonio je svoju vezu, nakon što je Noah Pintarić promijenio spol iz ženskog u muški, i to u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi u Zagrebu krajem 2019. godine.

Noah Pintarić i Ivona Kraljević, koji se trenutno nalaze u pritvoru u Zambiji zbog optužbi tamošnjeg pravosuđa da su još s tri hrvatska para sudjelovali u trgovini djecom iz DR Kongo, sklopili su 21. prosinca 2019. godine crkveni brak u Evangeličkoj crkvi u Zagrebu kojoj je sjedište u Gundulićevoj ulici. Vjenčao ih je evangelički biskup Branko Berić.

Transrodni vijećnik stranke Možemo Noah Pintarić, koji je promijenio spol u djelomičnoj tjelesnoj tranziciji, sklopio je vjerski brak u navedenoj crkvi, prema dokumentima dostupnim redakciji portala Narod.hr. Nakon vjenčanja Pintarić je prezime promijenio u Kraljević po svojoj supruzi.

Sukladno hrvatskim zakonima, vjerski oblik braka ima i učinke građanskog braka, stoga je ovaj brak potvrđen i u matici vjenčanih, gdje je par ishodio jedan od dokumenata potrebnih za posvajanje u DR Kongo, gdje je, inače, zabranjeno posvajanje djece transseksualnim i homoseksualnim parovima. Inače, kako podsjeća Narod.hr, homoseksualnim parovima u Hrvatskoj dozvoljeno je sklapanje životnog partnerstva, a ne braka, no Noah je “zaobišao” to promjenom spola.

Dodaje se i da je pastorica u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi Saša Sabol, danas Saša Kugler, također transrodna osoba, koja je napravila tranziciju iz muškoga u ženski spol, a danas je česta gošća na raznim tribinama i aktivističkim LGBTIQ+ skupovima.