Penava odgovorio Jandrokoviću: Da, nisam dozvolio cirkus. Ako u Vukovaru nema mjesta za Mlinarića, kako može biti za Mažara?

Penava odgovorio Jandrokoviću: Da, nisam dozvolio cirkus. Ako u Vukovaru nema mjesta za Mlinarića, kako može biti za Mažara?

Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u ponedjeljak je gostovao u emisiji “Oporbeni zarez”, gdje se osvrnuo na aktualna događanja oko 25. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Mažaru zabranjen govor

U nedjelju je u Vukovaru održana Svečana akademija u povodu 25. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora u Vukovar je poslan Nikola Mažar, koji se u taj grad s obitelji vratio 1998. godine. Mažaru je potom vukovarski gradonačelnik zabranio da se okupljenima obrati s pozornice, a na spornu je situaciju odreagirao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković,  koji je Penavi uputio pismo .

Penava je u emisiji “Oporbeni zarez” potvrdio da je primio Jandrokovićevo pismo, a onda se osvrnuo na samu organizaciju 25. obljetnice mirne reintegracije. Najprije je kazao da je događaj trebala organizirati sama država, a ne grad Vukovar, nakon čega se osvrnuo na popis pozvanih osoba na Svečanu akademiju. Kazao je da je uputio poziv predsjedniku Sabora, Vlade i države, a sve njih je zamolio da ako sami ne mogu doći, da ne šalju svoje izaslanike u Vukovar.

‘Zamolio sam ih da ne šalju izaslanike’

“Uputili smo poziv svima koji su trebali doći, no poučeni iskustvom i praksom kakvu prakticiraju premijer Andrej Plenković i njegov HDZ, a to je da se ne odazivaju na takve pozive i šalju izaslanike ovoga ili onoga ranga i vrlo često, bez obzira na prigodu, politiziraju sasvim bespotrebno, zamolili smo ih da, u slučaju svoje spriječenosti, ne šalju svoje izaslanike”, objasnio je Penava.

Ipak, objašnjava dalje šef DP-a, Jandroković je poslao svojega izaslanika, čime je, smatra Penava, iznova iskoristio priliku za politiziranje u Vukovaru. “Kada me je protokol pitao što ćemo raditi po tom pitanju, rekao sam da neću dozvoliti da se radi cirkus i zato Mažaru, istina, nisam dozvolio da se obrati okupljenima”, priznao je Penava, nakon čega je javno zamolio Jandrokovića da ubuduće vodi brigu o tome.

‘Nema mjesta za Mlinarića…’

Navodi dalje da ga je posebno zaboljelo što u protokolu nije bilo mjesta za zastupnike Marijana Pavličeka Stipu Mlinarića, koji ili žive u Vukovaru ili su zadužili Hrvatsku sudjelovanjem u Domovinskom ratu.

“Jandrokovića predstavljaju Mažar i tri, četiri osobe u delegaciji koje nemaju veze s Hrvatskim saborom, a tamo stoje Vukovarac Pavliček i Mlinarić koji je, prvi put otkako je Hrvatske, u sazivu Sabora kao član i kolega vojnik Blage Zadre. To je najveći apsurd i ironija da za njega nema mjesta i on ne polaže vijenac jer nije dio skupine koja je podobna i koja je tu po drugom zadatku”, kazao je ogorčeni Penava.

Za kraj je navode da on uvijek uvažava protokol, što je oprimjerio time što je pozvao na događaj i SDSS te Vojislava Stanimirovića, o kojemu, kaže Penava, nema nimalo dobro mišljenje. “Vjerujte da mi je bilo jako teško pozvati SDSS i osobno Vojislava Stanimirovića, ali sam ga pozvao jer je bio sudionik ove priče i dao je svoj doprinos. Pozvao sam ga iz pristojnosti, reda i iz kulture”, zaključio je Penava., prenosi direktno.hr