Milanović na HVU-u o ratu u Ukrajini: Ne možemo okrenuti glavu, ali isto tako to je nešto dio čega nećemo biti

Milanović na HVU-u o ratu u Ukrajini: Ne možemo okrenuti glavu, ali isto tako to je nešto dio čega nećemo biti

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ na Akademskoj promocija polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja na kojoj je kadetima poručio da su, odabravši vojnički poziv, odabrali težak i zahtjevan posao za koji je potrebno puno samoprijegora i samokontrole.

„To je tvrd sustav, zasnovan na strogoj hijerarhiji, na poštivanju zapovjedi i nije za svakoga“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako su pred njima godine rada i usavršavanja u kojima neće svi nužno ostati u statusu vojnika, ali i da će neki od njih doći do kraja i biti najviši zapovjednici buduće Hrvatske vojske.

„Trebate se usavršavati i raditi stalno na sebi, biti spremni za ono za što ste pripremani – a to je vođenje rata, obrana zemlje, zaštita njezine cjelovitosti, teritorijalnog integriteta, ustavnog i demokratskog poretka u kojem živimo i svih onih temeljnih vrijednosti hrvatskog Ustava koji iz generacije u generaciju treba čuvati i treba unapređivati. To je vaš posao. U krajnjoj konsekvenci, u najgorem ishodu – to je rat“, naveo je hrvatski Predsjednik te pri tom istaknuo da je zadatak hrvatske politike da učini sve da godine koje dolaze budu godine mira u kojima neće biti potrebno da Hrvatska vojska i hrvatski vojnici izlažu svoje živote da bi radili ono što im je zadaća.

Čestitajući promoviranim i nagrađenim polaznicima studija, predsjednik Milanović zaželio im je da napreduju i nemilosrdno rade na sebi te da im sustav i država omoguće da se druže, povezuju i rade s onima koji su možda i bolji od nas, imaju više, veći su.

“To su naši saveznici, zapadni krug, to je NATO”, pojasnio je i poručio: “Međutim, vaš primarni zadatak je obrana hrvatskih interesa, njezinih pogleda na svijet. Vi ste nasljednici, do prije godinu dana, jedine borbene generacije na teritoriju Europe, mladih ljudi koji su morali oružjem braniti svoju zemlju. Niti jedna druga moderna europska nacija u kasnom dvadesetom stoljeću nije prošla kroz takvu kalvariju, kroz takvo samoostvarenje, jedino Hrvatska vojska i djelomično Bosanskohercegovačka vojska“.

Na kraju obraćanja, predsjednik Milanović govorio je i o ratu u Ukrajini.

„Prije godinu dana sve se okrenulo i sada gledamo nešto strašno, nešto što ne možemo zanemariti i od čega ne možemo okrenuti glavu, ali isto tako nešto dio čega nećemo biti. Mala smo zemlja i moramo se voditi svojim interesima, više nego veliki“, zaključio je predsjednik Milanović.

Promocija se održala u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu, a promovirano je ukupno 115 polaznika 14. i 15. naraštaja kadeta diplomskih studija te 15. i 16. naraštaja preddiplomskih studija. Osim predsjednika Milanovića diplome su kadetima uručili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić i zamjenik zapovjednika HVU „Dr. Franjo Tuđman“ brigadni general Blaž Beretin.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika kontraadmiral Predrag Stipanović, piše Ured PRH.