Siječanj idealan za kupnju mesa divljači

Siječanj idealan za kupnju mesa divljači

Meso divljači jedna je od najzdravijih namirnica i već godinama je nezaobilazni dio menija svake značajnije svečanosti. Međimurci ga rado jedu i kod kuće, ali ne onoliko često koliko bi htjeli, jer ga nije uvijek moguće nabaviti. No upravo mjesec siječanj idealan je za kupnju svih vrsta svježeg mesa divljači. 

Budući da je tijekom prve polovice siječnja dopušten odstrel gotovo svih vrsta divljih životinja, ljubitelji srnećeg paprikaša, gulaša od veprovine, juhe od fazana ili pečenog zeca od svake Lovačke udruge mogu kupiti svježe meso divljači. Interes je prilično velik, pa se lovačke hladnjače brzo i pune i prazne. 

– Sami građani mogu dobiti tu namirnicu preko lokalnih lovačkih društava ili organizacija koje se bave i imaju veterinarski broj i dopuštenja da otkupljuju veće količine te divljači te ih dalje plasiraju kupcima, rekao je Mladen Lacković, tajnik Lovačkog saveza Međimurske županije.

– Davno kad sam kupovala, to je bilo iz škrinje recimo ili od nekog poznato, rekla je prolaznica. 

Međimurci najviše traže meso krupne divljači odnosno divlje svinje, jelena i srna. Prosječna cijena kilograma je sedam eura, a prema normativima za jednu porciju, primjerice gulaša, treba 25 dekagrama mesa.

– Imam jednu poruku, a to je da ne kupuju divljač od krivolovaca, jer nemate garanciju da je divljač ulovljena na pravilan način, možda je ugibala u velikim mukama, a i zdravstvena ispravnost je jako upitna, dodao je Lacković. 

Za razliku od njih, Lovačka društva poštuju lovostaj te imaju osobe koje odmah nakon odstrela pregledaju životinje nakon čega daju zeleno svjetlo za stavljanje mesa u promet, odnosno lovačke hladnjače koje su glavna stanica na putu prema kupcima. , piše HRT